Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

L’OMS no creu que la immunitat col·lectiva s’assoleixi aviat

Avatar photo

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que és molt improbable que algun país o comunitat aconsegueixi aviat l’alt nivell d’immunitat col·lectiva que es requereix per controlar la transmissió de la covid-19, ni tan sols aquells que van experimentar brots greus i on el coronavirus va circular de manera intensa.

«Els estudis indiquen que es necessita que més del 80% d’una comunitat estigui immunitzada per interrompre la transmissió, però les dades serològiques a tot el món revelen que cap país ha adquirit aquest nivell d’immunitat natural», va dir el director d’emergències sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, en informar sobre l’evolució de la pandèmia en l’assemblea anual de l’organització.

«Una part substancial de la població mundial continua sent susceptible a la infecció», va assegurar l’expert que coordina la lluita internacional contra la pandèmia des de l’OMS.

Ryan va dir que davant la situació epidemiològica i els problemes per estendre la vacunació a tots els que la necessiten és fonamental que es mantinguin les mesures de prevenció, incloses la distància social, l’ús de mascaretes i la bona ventilació, però també continuar perseguint el virus mitjançant test i el rastreig de contactes.

«Haver relaxat les mesures de manera prematura va contribuir als rebrots que vam veure el 2020 i en el primer trimestre d’enguany», va sostenir, després de recordar que permetre que el virus continuï circulant de manera incontrolada augmenta el risc que apareguin variants més perilloses.

L’OMS estima que la situació al món continua sent «fràgil i volàtil» i que hi ha més casos i morts per covid-19 en moltes parts del món del que diuen les dades.

Les dades aportades pels països permeten afirmar que un 40% de les persones simptomàtiques experimenten un covid-19 lleu, un altre 40% una malaltia moderada, però el 20% restant pateix una infecció entre severa i crítica.

D’aquests últims, el 16% mor, la qual cosa representa una millora en la lluita contra la malaltia, ja que a l’inici de la pandèmia la mortalitat entre els malalts greus era de fins al 40%.

D’altra banda, Ryan va dir que malgrat el que s’espera de l’OMS per a acabar amb la pandèmia, l’organització continua estant profundament subfianciada.

Dels 1.700 milions de dòlars que va sol·licitar el febrer passat per portar endavant el seu pla per afrontar la fase aguda de la pandèmia, només ha rebut 576 milions i promeses relatives a 410 milions suplementaris.

Un problema addicional -va dir el director d’emergències- és que dels fons ja rebuts, el 90% estan condicionats pels Estats donants a objectius específics i només quatre d’aquests països, que representen el 8% de les contribucions, han transferit finançament lliure de lligams.

«Actualment, el dèficit de finançament és del 70%, la qual cosa deixa a l’OMS en un risc imminent de ser incapaç de mantenir les seves funcions essencials per a prioritats urgents», va advertir Ryan.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La dona que va aparèixer morta al carrer a Tarragona s’hauria suïcidat

Notícia següent

Comença la vacunació de mascotes

Notícies relacionades