L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya ha repuntat al gener fins al 3%, segons l’actualització per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La xifra suposa una dècima més que la taxa anual del desembre, que va ser del 2,9%. Després de diversos mesos a la baixa, els preus dels aliments i les begudes han repuntat fins al 2,2%. Tot i això, continuen per sota del 7% de fa un any. Un dels aliments que més ha baixat ha sigut l’oli d’oliva amb un descens del 12,8%, mentre que fa un any pujava un 44,5%. Pel que fa a l’apartat d’habitatge i subministraments, l’increment ha sigut del 7,4%, mentre que la variació del gener passat va ser del 0,4%. Catalunya va iniciar el 2024 amb la inflació en un 3,3% al gener.
A l’Estat, la taxa de variació anual s’ha situat 2,9%, una dècima menys de la xifra avançada per l’INE i també una dècima per sota de la taxa catalana. La variació anual va pujar una dècima respecte el mes de desembre principalment per l’augment del preu dels carburants, que van notar una baixada el gener del 2024.
A Catalunya s’ha viscut la mateixa dinàmica ja que els carburants i combustibles han registrat una variació del 0,7% mentre que en el primer mes de l‘any passat va ser del -8,1%
Taxa IPC interanual a Catalunya els últims dos anys
La taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent, que no inclou ni aliments ni productes energètics, s’ha ha baixat una dècima fins al 2,6%. En taxa mensual, els preus pugen un 0,1% des del desembre.
L’alça de l’IPC del gener també s’atribueix en menor mesura als preus de les begudes i el tabac (+4,5%), a restauració i hotels (+4,2%), les despeses relacionades amb l’educació (+2,8%) i la cultura i oci (+2,3%).
L’apartat que més va disparar les despeses relacionades amb l’habitatge va ser el de l’electricitat, amb un augment del 14,3% i d’aigua amb un increment del 7%, mentre que els lloguers van incrementar-se un 1,6% i les despeses destinades a conservar l’habitatge, un 2,6%. També registra un increment pronunciat el preu de la calefacció (+14,5%).
Entrant més en el detall dels subgrups, el tabac es va incrementar un 5,9%, les begudes no alcohòliques van pujar un 4,4%. D’altra banda, les assegurances van notar un augment del 9,4%, els efectes personals van pujar un 7,5% i els serveis d’allotjaments un 7,5% . En canvi, van notar un descens la roba (-0,6%), els articles tèxtils de la llar (-0,6%), els aparells domèstics (-1,6%). La caiguda més pronunciada, però, va ser la dels equips de telefonia i fax (-10,4%).
La inflació dels aliments es va pujar fins al 2%, però es va mantenir continguda un punt per sota dels preus.
Si es tenen en compte els aliments més habituals en el cistell de la compra, destaquen els augments carn d’oví (+11,4%), carn de vaca (+7,9%), peix fresc i congelat (+5,5%), pa (+2,5%) o carn de porc (+2,2%).
A més, els ous van pujar un 2,9% i els productes làctics un 1,8%. Per contra, es van registrar descensos del 12,8% en l’oli, que és un dels aliments que ha protagonitzat una pujada més pronunciada en l’últim any. També han notat caigudes de preu el sucre (-18%), els llegums (-0,2%). Després de mesos de descensos, la llet va repuntar un 0,7% aquest mes de gener.
També es va notar un increment del 3,3% del preu del transport urbà, amb l’increment del preu de tarifes.
Taxa IPC interanual a les demarcacions catalanes els últims dos anys
Per demarcacions, Lleida i Tarragona són les que van registrar un IPC més elevat, amb un 3,2% i un 3,1%. En el cas de les comarques de Ponent, la variació interanual va pujar sis dècimes respecte al desembre i en les del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, dues.
Per la seva banda, a Girona, la variació anual es va situar en el 2,6%, dues dècimes més que en el mes anterior, mentre que a la demarcació de Barcelona la taxa es va mantenir en el 3%.