L’ingrés mínim vital s’ha reconegut a més de 80.000 llars

Només unes 5.800 són noves beneficiàries perquè a 74.119 ja se'ls va reconèixer d'ofici

La Seguretat Social ha reconegut el dret a rebre l’ingrés mínim vital a més de 80.000 llars de les quals només unes 5.800 són noves beneficiàries, ja que a 74.119 famílies ja se’ls va reconèixer d’ofici -i se’ls va abonar la prestació a finals de juny-. Segons un comunicat d’aquest dijous del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, l’Estat ha gestionat 143.000 expedients i, des del 15 de juny, ha rebut 750.000 sol·licituds.

Per tant, hauria reconegut la prestació només a un 0,6% de sol·licitants que no la tenien reconeguda d’ofici. El govern espanyol argumenta que les dades que tenen fins ara no són concloents perquè hi ha duplicitats i manca de documentació a gran part de les peticions la qual cosa distorsiona les xifres.

Segons ha detectat la Seguretat Social, un 7,5% del total de les sol·licituds s’han rebut per duplicat i, prop d’un 40% de les que s’han examinat fins al moment, han arribat amb la documentació incompleta -gran part d’elles sense certificat d’empadronament-.

Entre les sol·licituds revisades, n’hi ha més de 25.800 pendents de documentació. D’altra banda, se n’han denegat 36.800. De les denegacions, més de la meitat dels casos es deu al fet que excedeixen els límits de renda o patrimoni que estan fixats com a requisits.

Pel que fa al nombre total de sol·licituds rebudes, la Seguretat Social destaca que les 750.000 peticions són “una xifra equivalent als expedients de pensions que resol en un any complet” i explica que en les últimes setmanes “ha desplegat diverses iniciatives per millorar el procés de tramitació”.

Entre elles, un protocol d’intercanvi d’informació amb les CCAA per donar la informació de les sol·licituds resoltes; un creuament massiu de dades amb l’Agència Tributària i acords amb prop de 150 ajuntaments perquè aportin directament la informació sobre el padró municipal.

Entre el 10 i el 17 d’agost, s’han examinat 8.062 expedients dels quals s’han resolt 4.875 -un 10% més que la setmana interior-. “El ritme de tramitació s’ha anat incrementant progressivament” i és “més ràpid que el d’altres prestacions similars prèvies”, afirmen.

Les llars que sol·licitin la prestació fins al 15 de setembre i a qui se’ls reconegui el dret de rebre-la, la cobraran amb caràcter retroactiu des de l’1 de juny.