La variant òmicron atemoreix Espanya

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

La variant òmicron del coronavirus ha començat aquest cap de setmana a estendre’s per Europa. Bèlgica es va convertir divendres en el primer parís europeu a detectar la presència d’òmicron en un altre contagiat, una persona no vacunada que tornava d’Egipte via Turquia, segons va escriure a Twitter un famós viròleg belga, Marc Van Ranst.

El ministre britànic de Salut, Sajid Javid, va anunciar dissabte al migdia la detecció al Regne Unit de dos casos. Es tracta de dues persones connectades, una a Nottingham (centre del país) i l’altra a Chelmsford (a l’est de Londres), i de les que se n’estan investigant els contactes.

Aquesta variant òmicron al principi va ser identificada amb la signatura B.1.1.529 i divendres l’Organització Mundial de Salut, a més de batejar-la, la va etiquetar com a “preocupant” pel fet que presenta “un major risc d’infecció”.

El seu perill es deu a 32 mutacions a la proteïna Spike, la part del coronavirus que li dóna la seva forma característica i resulta clau perquè entri a les cèl·lules humanes. Algunes apareixen per primera vegada, d’altres es coneixien però, sobretot, se’n desconeix l’efecte combinat.