Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

La vacunació COVID dels pacients amb leucemia mieloblàstica aguda no interfereix en la enfermetat

Avatar photo

El 50% dels pacients afectats és major de 65 anys

El proper 21 d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre la Leucèmia mieloblàstica Aguda (LMA), un càncer de la sang la incidència s’estima en 3,5 casos per cada 100.000 habitants i any, la qual cosa equival a Espanya a 1.657 casos amb les actuals xifres de població. A més, el 50% dels pacients afectats és major de 65 anys. Amb motiu d’aquesta efemèride, el president de el Grup Cooperatiu d’Estudi i Tractament de les Leucèmies Agudes i Mielodisplásicas (CETLAM) i expresident de la Societat Espanyola de Hematologia i Hemoteràpia (SEHH), Jorge Serra Gil, indica que “la vacunació COVID d’aquests pacients no ha d’interferir ni en l’abordatge de la LMA ni en la seva possible inclusió en assaigs clínics “.

Es disposa de molt poques dades sobre l’impacte de la SARS-CoV-2 en pacients amb LMA. Així, per exemple, “una sèrie italiana va incloure 10 pacients amb una mitjana de edat de 60 anys i una mortalitat de l’50% “, afirma l’expert. “Una altra sèrie de 536 pacients amb neoplàsies hematològiques i infecció confirmada per SARS-CoV-2, va descriure una mortalitat global de l’37%. En aquest estudi, el diagnòstic de la LMA es associar a una pitjor supervivència “, afegeix. Finalment, “un estudi realitzat en 92 pacients amb leucèmia aguda va evidenciar que la majoria d’ells poden desenvolupar una resposta immune amb anticossos després de la infecció per SARS-CoV-2 “. L’estratègia de vacunació actual requereix de dues dosis amb un interval de 21 o 28 dies i s’espera la seva efectivitat a partir dels 10-15 dies després de la segona dosi.

“El temps de tractament inicial de la LMA sol ser de més de 4 setmanes en cada inducció i pot arribar a entre 3 i 4 setmanes a cada consolidació “, assenyala el president de l’CETLAM. “En aquestes fases apareixen citopenias (recomptes de cèl·lules sanguínies més baixos dels normal) perllongades i no es coneix amb exactitud el grau d’immunodepressió humoral ni la capacitat de producció d’anticossos. en els pacients amb LMA no se solen administrar glucocorticoides ni altres agents dirigits a la immunodepressió humoral. Per tant, el moment de la vacunació no es ha definit amb exactitud i suposa un repte “.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La exposició Mar de Lletres recorre la demarcació de Tarragona amb motiu de Sant Jordi

Notícia següent

El Govern esperava una quarta onada “molt més suau”

Notícies relacionades