La vacuna d’Oxford genera immunitat davant el coronavirus

La vacuna desenvolupada per investigadors de la Universitat d’Oxford per a la Covid-19 és segura i ha aconseguit generar una resposta immunitària potent en els més de 1000 voluntaris que han participat en un primer assaig clínic. Segons informen en un article científic a The Lancet, la vacuna assajada ha aconseguit generar anticossos neutralitzants, necessaris per bloquejar el virus, i també immunitat cel·lular, el tipus de resposta capaç d’eliminar les cèl·lules de l’organisme infectades i generar memòria immunitària.

Tot i que són preliminars, els resultats obtinguts resulten “esperançadors” i els científics esperen ara poder comprovar en un gran assaig clínic amb desenes de milers de voluntaris al Regne Unit, però sobretot el Brasil i Sud-àfrica, dos països amb una gran incidència de la Covid, la seva efectivitat per prevenir la infecció per SARS-CoV-2. Si és així, aliats amb la farmacèutica AstraZeneca, començarien a produir 2.000 milions de dosis abans de finals d’any.

En aquest sentit, informa la BBC, el Regne Unit, que ha finançat amb altres 93 milions d’euros aquesta iniciativa per accelerar el seu desenvolupament, ja ha encarregat 100 milions de dosis. I alguns països, com Alemanya, Itàlia, França, i els Estats Units han signat contractes per rebre centenars de milions de dosis d’aquesta preventiva, la primera entrega es podria produir com aviat a l’octubre.

“Encara queda molta feina per fer abans de poder confirmar que la nostra vacuna ajudarà a controlar la pandèmia de la Covid-19, però els nostres primers resultats són certament esperançadors”, afirma la investigadora Sara Gilbert, de la Universitat d’Oxford.