La pròrroga i l’ampliació dels ajuts als autònoms pot arribar a 120.000 catalans

Representa un increment respecte a les pretsacions habilitades a l'estiu, que van rebre 29.000 persones

La pròrroga de les ajudes pels autònoms aprovada aquest dimarts al Consell de Ministres podria arribar al 25% del col·lectiu a Catalunya, aproximadament. Segons càlculs de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), les modificacions facilitaran que 120.000 catalans rebin l’ajuda, un increment significatiu respecte els 29.000 de l’estiu.

Les organitzacions en defensa dels autònoms reclamaven canvis en el disseny de les mesures de protecció per permetre que més persones poguessin beneficiar-se’n. Amb els canvis aprovats aquest dimarts, la CTAC, vinculada a UGT i a UPTA, confia que hi puguin accedir part dels treballadors que van rebre la prestació extraordinària de cessament d’activitat entre març i juny (246.900 autònoms).

El decret llei inclou la creació d’un nou ajut pels que hagin de tancar el negoci per culpa de restriccions sanitàries, i també contempla ajuts pels autònoms de temporada. D’altra banda, el govern espanyol crea una nova prestació per baixos ingressos per als autònoms que no compleixin els requisits per cobrar la prestació perquè tenen una tarifa plana o no hagin cotitzat tot l’últim any.

Els 28.639 autònoms que ja cobraven la prestació ordinària per cessament d’activitat durant l’estiu, i durant l’últim trimestre de l’any facturin com a mínim un 75% menys que en el mateix període de l’any 2019, podran seguir cobrant el 70% de la base reguladora. Això sí, la facturació en cap cas podrà superar 1,75 vegades el salari mínim entre octubre i desembre.

L’entitat també calcula que l’ajuda per autònoms de temporada arribarà uns 300 autònoms, els mateixos que cobraven la prestació a l’estiu.

L’organització en defensa dels autònoms puntualitza que la xifra total de beneficiats podria variar depenent de l’evolució de la pandèmia. El govern espanyol ha habilitat una ajuda (del 50% de la base reguladora) que s’activarà en cas que l’autònom estigui afectat per restriccions sanitàries. Aquests treballadors també s’estalviaran la quota a la Seguretat Social entre octubre i febrer, ambdós inclosos.