Investigadors catalans creen una prova que permet detectar l’Alzheimer amb una simple anàlisi de sang

Avatar photo
La malaltia es podrà detectar, fins i tot en fases preclíniques, amb una fiabilitat del 95%

Una simple anàlisi de sang permetrà diagnosticar la malaltia de l’Alzheimer amb una precisió del voltant del 95%, segons els resultats d’un estudi publicat per la revista JAMA Neurology.

La investigació, orientada a trobar biomarcadors en sang que permetin fer el diagnòstic de manera menys invasiva, confirma que la proteïna TAU fosforilada 217 (p-tau217) mostra una alta precisió per identificar la patologia, segons ha donat a conèixer l’Hospital de Sant Pau, de Barcelona.

Fa uns anys, l’única possibilitat de detectar aquesta malaltia neurodegenerativa era l’estudi post mortem del cervell, fins que es van trobar biomarcadors que permeten identificar-la mitjançant l’anàlisi del líquid cefaloraquidi.

Aquest estudi demostra que el p-tau217 ofereix una precisió comparable als biomarcadors de líquid cefaloraquidi i és particularment efectiu en la detecció de canvis longitudinals, fins i tot en etapes preclíniques de l’Alzheimer.

RESULTATS EXCEL·LENTS

El doctor Daniel Alcolea, investigador del Grup de Neurobiologia de les Demències a l’Institut de Recerca Sant Pau i responsable de la plataforma de biomarcadors de la Unitat de Memòria de l’hospital català, assegura que “de tots els biomarcadors que s’estan estudiant actualment, aquest és el que ha donat millors resultats”.

A més, aquesta nova tècnica podria reduir en un 80% la necessitat de proves addicionals necessàries per confirmar-ne el diagnòstic.

En aquest sentit, el doctor Alberto Lleó, investigador i director del Servei de Neurologia del mateix hospital, diu que “la implementació d’aquesta mena de prova podria millorar significativament l’avaluació clínica i el reclutament d’assajos clínics, així com facilitar la gestió dels pacients i proporcionar accés oportú a teràpies modificadores de la malaltia”.

L’estudi es basa en mostres de 786 pacients amb una mitjana d’edat de 66,3 anys analitzades a Suècia.

Els investigadors van estudiar dades de tres cohorts observacionals: la Translational Biomarkers in Aging and Dementia (TRIAD), de Canadà; la Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP), dels Estats Units, i la Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN), de Barcelona.

Total
0
Shares
1 comment
  1. Molt interesant. Tinc familia que están passant per la primera etapa del Aizeimer i els hi pasaré aquest informe.
    Sería fantástic poguer detectar.ho a temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Accident múltiple amb un mort a l’A2

Notícia següent

Reus rep 2 MEUR per finançar l’habitatge social de la Hispània

Notícies relacionades