La CGT Ensenyament ha impugnat el concurs d’oposicions a docent convocat pel Departament d’Educació per al proper mes d’abril i que oferirà 9.363 places. En una roda de premsa, el sindicat ha criticat que la convocatòria es faci sense que els concurs de mèrits i el concurs d’oposicions extraordinari que es van celebrar paral·lelament el 2023 estiguin resolts i han denunciat “opacitat” per part del departament en la convocatòria de les places, motiu pel qual han demanat mesures cautelars per tal que el procés se suspengui fins que la conselleria concreti “d’on surten” les noves places. També han exigit un nou concurs de mèrits que estabilitzi les més de 4.000 persones que van aprovar les últimes oposicions, però no van obtenir plaça.
El passat mes de desembre el Departament d’Educació va ampliar fins a 9.363 les places en la convocatòria de concurs d’oposicions per a l’ingrés i accés a la funció pública docent de 2023. L’oferta inicial del departament, feta pública el desembre del 2022, contemplava 2.174 places i, per tant, amb la resolució de finals del 2023 es va quadruplicar l’oferta.
Davant d’això, Marta Juvé, delegada de la CGT Ensenyament, ha defensat aquest dimarts que el problema no és l’augment de les places, sinó que el departament no ha detallat d’on surten i que, a més, la convocatòria arriba després que milers de persones es quedessin fora del concurs de mèrits i del concurs d’oposicions extraordinari celebrats el 2023. Aleshores, el sindicat va demanar al departament que augmentés les places destinades al concurs de mèrits i, segons Juvé, la conselleria els va assegurar “per activa i per passiva” que no era viable augmentar les places per a aquest procés. “Ens sorprèn l’augment de places després que el departament ens hagi dit que mil i una vegades que no hi havia més places pel concurs de mèrits o pel concurs d’oposicions extraordinari”, ha criticat Juvé.
“Són moltes les irregularitats que s’han dut a terme des de l’aprovació de la famosa llei 20/2021, provocant un gran desconcert i angoixa al col·lectiu docent interí, que ha hagut de suportar dos processos d’estbailització en paral·lel, amb incomptables errors i que encara avui no estan ni resolts ni tancats”, ha assegurat la delegada de CGT Ensenyament. Segons Juvé, les explicacions que el departament els ha donat pel que fa a l’augment de les places, així com els resultats dels processos fets el 2023, són “totalment insuficients”.
En la mateixa línia, el sindicat ha denunciat que el departament hagi convocat el nou procés d’oposicions en un “escenari d’incertesa” i amb un marge de quatre mesos per preparar-les. “Unes oposicions que, a més, tindran lloc a partir de l’abril, al mig del curs i amb tot el tancament d’aquest per davant”, ha recordat Juvé, que ha insistit que molts docents que van aprovar però es van quedar fora del concurs de mèrits i del concurs extraordinari de fa només uns mesos s’hauran de tornar a presentar a les oposicions de l’abril, “amb l’angoixa i estrès que això implica”.
Així mateix, des del sindicat també han carregat contra els processos d’oposicions i han defensat que es tracta d’una via d’accés a la funció publica docent “obsoleta i sotmesa a una altíssima arbitrarietat”. “Les oposicions són pur atzar i no són garantia que sent una bona docent t’estabilitzin”, ha afirmat Juvé.
Amb tot, el sindicat ha insistit que impugnen el concurs d’oposicions amb l’objectiu d’aturar-les perquè estan “mal planificades, són injustes i per res aporten estabilitat a aquelles persones en abús de temporalitat”. “Exigim un nou concurs de mèrits per tal que aquestes persones que no han aconseguit estabilitzar-se tinguin una opció més justa de regularitzar la seva situació”, han conclòs.
El sindicat ja ha tramitat la impugnació, acompanyada de mesures cautelars per tal que el procés quedi suspès, i ara queda a l’espera que el jutge decideixi si atura el concurs convocat per Educació o no.