Illa reclama als partits catalans “estar a l’altura” i investir Sánchez

El líder del PSC clama per evitar un govern PP-Vox d'unes hipotètiques noves eleccions generals al gener

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reclamat als partits catalans que “demostrin una mica d’ofici polític”, “estiguin a l’altura” i facilitin la investidura de Pedro Sánchez. “Els demanem directament que escoltin la ciutadania, especialment la de Catalunya, que va votar clarament ‘no’ a un govern del PP i Vox i ‘sí’ a un govern progressista”, ha insistit Illa al Consell Nacional del partit.

El líder socialista ha subratllat que hi ha “moltes coses en joc” i ha demanat a les formacions catalanes que “pensin més en el país que en els seus interessos”. D’altra banda, Illa també s’ha referit a la situació política catalana i ha avisat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que acabar la legislatura “no depèn només d’ell”.

Illa s’ha referit a la voluntat d’Aragonès d’esgotar la legislatura i s’ha demanat “per a fer què”. En aquesta línia, ha subratllat que és més important “el com que el quan”. A més, l’ha advertit que “el quan” acabi la legislatura és una qüestió que “no només” depèn d’ell. “Per cert, quan acabi depèn fonamentalment d’ell, però no només d’ell. Quedi dit”, ha advertit.

El socialista ha insistit a Aragonès que cal “un rumb” i entomar les responsabilitats i ha reiterat que “el que falla no és Catalunya, sinó el Govern”. “El país té iniciativa, però també té una camisa de força que ni fa, ni deixa fer”, ha lamentat.

Durant la seva intervenció, Illa explicat que el context després de les eleccions tant espanyoles com municipals demostra que la ciutadania ha premiat la “coherència i generositat” del socialisme. Així, ha recordat que els socialistes han facilitat que Junts tingués grup propi al Congrés gràcies als seus diputats i els ha retret que “a la inversa segur que no ho haurien fet”. A més, ha recordat que això s’ha donat després que a les eleccions catalanes del 2021 els independentistes intentessin fer “un cordó sanitari” al PSC. “Se l’han empassat, i a sobre ho han fet sense el coratge de reconèixer-ho públicament”, ha afirmat el primer secretari.

 

No acceptaran res que “impugni” la Constitució

Després de la investidura fallida del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, Illa ha assegurat que “ara és el torn” dels socialistes. Per aconseguir que Sánchez sigui nou president, però, ha demanat als partits catalans que “estiguin a l’altura”. Entre les qüestions que hi ha “en joc”, Illa s’ha fixat en els “fruits” que s’ha aconseguit respecte del conflicte polític. “No es pot negar que les coses han anat a millor”, ha defensat, i ha afegit que la intenció dels socialistes és “continuar explorant aquest camí”.

De totes maneres, ha advertit que no ho faran “a batzegades” i que, sobretot, ho faran sempre dins el marc de la Constitució. “Que ningú es porti a engany: ho farem en la Constitució que és el nostre marc de convivència, no com a impugnació a la Constitució”, ha remarcat.