El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha afirmat que és necessari “regular” el fenomen del turisme a l’àrea del mar Mediterrani. Illa ha apuntat que aquesta àrea rep el 20% del turisme mundial i això suposa “un repte i una oportunitat”, ha dit en la inauguració de la 18a edició de la MedaWeek, la Setmana Mediterrània de Líders Econòmics, que té lloc aquest dimarts i dimecres a la Llotja de Mar. Per una altra part, la presidenta de l’euro.eediterranean economists (EMEA), Rym Ayadi, en la presentació de l’anuari econòmic del Mediterrani, ha apuntat que l’economia d’aquesta zona “s’ha de revisar”, més enllà del creixement econòmic i financer i ha d’estar “en simbiosi” amb la natura.
Illa ha posat l’accent en què el mar Mediterrani “no és una frontera” sinó una “cooperació”. Per això, ha remarcat que passa pel treball conjunt dels països abordar “els efectes secundaris” del turisme. A la vegada, el president del Govern ha assenyalat que si es parla “del Mediterrani, també cal fer-ho d’immigració” i que aquest fenomen “té molts motius, però l’únic que importa és l’humà”.
D’altra banda, el president de l’executiu català ha fet èmfasi en la importància del diàleg, “i especialment en aquests moments tan difícils i obscurs”, però ha insistit en la rellevància que hi hagi un espai per trobar-se i discutir. “Les diferències se superen a través de la discussió”, ha asseverat Illa.
En aquesta línia, el director de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha reivindicat la pau “a través de la cooperació” a la regió i ha recordat que en aquesta àrea hi ha unes 40.000 empreses instal·lades. Santacreu ha defensat que és una zona de “progrés” amb “mercats emergents” i que podria “atraure inversió i reduir la petjada de carboni”. En aquest sentit, ha calculat que si existís aquesta compenetració, el PIB de la zona podria créixer un 6%. Alhora, el president de la Cambra ha apuntat un altre “gran repte” de l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME) com és ajudar a Àfrica.
Per la seva part, el quart tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, ha posat l’accent en què “el principal soci” dels països de la zona Mediterrània és la Unió Europa i el 45% del que exporta té a veure amb energia. Per això, ha recalcat que la capital catalana “juga un rol” i la voluntat és “ser un hub internacional” que enllaci “Àsia, Àfrica i Europa”. El regidor del consistori barceloní també ha posat a disposició “els actius en coneixement”, fent referència a centres com ara el Barcelona Supercomputing Center.
Les previsions canvien “dràsticament de cop”
La presidenta de l’EMEA ha avisat ques les previsions econòmiques que es fan en l’actualitat poden canviar “dràsticament de cop” i que “el pitjor escenari de caos pot donar-se en qualsevol moment”. Tot i això, ha instat fer una aposta per l’energia verda com una inversió i una necessitat urgent. En aquest sentit, Ayadi ha assegurat que la inversió és curta i que cal coordinar els esforços per impulsar el finançament i millorar la normativa.
Ayadi també s’ha referit que la combinació d’un elevat deute públic i un saldo fiscal restringit de molts països fa que no puguin invertir en infraestructures i reformes necessàries per al creixement sostenible. Tanmateix, la presidenta d’EMEA ha recalcat que la transició verda crea treballs i redueix la dependència del petroli.