Illa, favorable a un referèndum

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, s’ha mostrat favorable a convocar una referèndum a Catalunya sobre “el marc de convivència”, que demana abordar en una taula amb els partits catalans amb representació parlamentària, sempre que no sigui per votar sobre l’autodeterminació.

“Si és un referèndum per votar un acord, hi estem d’acord. Si és un referèndum d’autodeterminació, és a dir, sotmetem a consideració de la ciutadania una ruptura, nosaltres no hi estem d’acord”, ha dit en una entrevista aquest dijous a RNE recollida per Europa Press.

Segons ell, “hi ha part de l’independentisme que no té el coratge de reconèixer que els últims deu anys han estat deu anys dolents, i que un factor important ha estat alterar unilateralment el marc de convivència”, mentre que una altra part sí que ho ha acceptat i ara va, segons ell, en la direcció correcta.

Davant d’això, ha apostat per dialogar des de l’escolta en un procés sense terminis per reconstruir “lleialtats i confiances”, a la qual cosa considera que poden contribuir els indults als condemnats per l’1-O, al marge de la reforma del delicte de sedició a què el Govern central s’ha compromès, ha destacat.

Preguntat per una enquesta d”El Mundo’ segons la qual un 61% dels espanyols està en contra dels indults, ha defensat prendre decisions sobre la base de conviccions polítiques i no d’enquestes: “La meva convicció és que cal obrir un temps nou, ser magnànim, i justament l’Estat de Dret ens dona els instruments per mirar cap a davant”.

Sobre el PP, ha dit que “atiar la confrontació territorial no és mai una bona mesura, i això pot explicar el nivell de representativitat que té” a Catalunya, i ha demanat als populars altura institucional des de l’oposició, com a partit que ha governat Espanya.