Illa afirma que l’hivern serà “un període complicat”

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anticipat aquest dijous unes setmanes “molt dures” en la lluita contra el coronavirus i ha alertat de l’arribada de l’hivern que, per les seves característiques, conduirà Espanya i Europa a un “període complicat”.

En una entrevista a Onda Cero, que ha recollit Europa Press, Illa ha reconegut que la situació és “molt preocupant” i “inestable” a molts territoris d’Espanya, la qual cosa farà que l'”horitzó” de la situació actual arribi, si més no, en “cinc o sis mesos”, quan la vacuna s’hagi distribuït a una quantitat raonable de ciutadans.

“Això no és passar el mes de novembre. És un horitzó de ‘si va tot bé’, d’aquest calibre. De cara a la primavera de l’any vinent, caldrà anar amb compte, aprendre a conviure amb el virus sabent que l’hivern és més perillós que l’estiu”, ha assenyalat el ministre, que ha recordat que el vaccí no estarà disponible, com a mínim, fins a final d’any o començament del 2021.

Respecte a la situació actual de la Comunitat de Madrid, i amb la previsió que l’estat d’alarma acabi aquest dissabte a la capital, el titular de Sanitat ha explicat que el govern d’Isabel Díaz Ayuso prepara un “conjunt dur de mesures” que s’anunciaran divendres.

En aquest context, Illa ha explicat que el seu departament ha ofert a la comunitat “suport i assessorament” per continuar amb les mesures restrictives a una regió que, tot i que s’han relaxat la pressió hospitalària i el nombre de contagis, continua amb xifres “preocupants”.

ESCOLTARÀ LES PROPOSTES SOBRE EL TOC DE QUEDA

“La incidència continua prop de 430 per 100.000 habitants, molt per sobre del que és acceptable. Cal continuar treballant i no es pot baixar la guàrdia. És un diagnòstic compartit, i em consta que s’hi treballa”, ha afegit.

Quant a la possibilitat de decretar el toc de queda, el ministre de Sanitat ha recordat que aquesta mesura ja s’aplica “a altres parts d’Europa”, i ha revelat que aquesta “possibilitat” ja es va plantejar en una de les comissions interterritorials que s’han celebrat fins avui.

Amb tot, Illa ha deixat clar que “escoltarà” l’opinió de les comunitats autònomes en la reunió d’aquesta tarda. “Soc molt partidari d’escoltar i veure quina posició tenen per coordinar-nos”, ha afirmat.

Així mateix, el ministre espera que en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d’aquest dijous s’abordi un document que contingui un seguit de propostes amb diversos escenaris d’actuació i que fixarà “un marc” en el qual les comunitats autònomes es puguin moure.

Això sí, Illa ha assenyalat que aquesta llista “no és automàtica” sinó que, en qualsevol cas, hi haurà d’haver “una feina d’interpretació i d’actuació de cada CA amb el suport del Ministeri”. “Dona un marge de flexibilitat”, ha resolt.