Haver patit un ictus augmenta el risc de morir per Covid-19

Haver patit un ictus augmenta tres vegades el risc de morir per coronavirus, a més, els pacients infectats tenen aquest tipus d’accidents cerebrovasculars més greus.

En concret, a Espanya, al voltant de 110.000 persones pateixen un ictus cada any, dels quals moriran almenys un 15%, mentre que entre els supervivents, al voltant d’un 30% es quedarà en situació «de dependència funcional».

La SEN recorda que ictus és «qualsevol episodi en el qual s’interromp el reg sanguini que arriba al cervell» i la causa més freqüent «acostuma a ser un coàgul en algun dels vasos que li subministren sang».

Els pacients covid segons aquesta societat mèdica tenen ictus més greus que les persones que no pateixen la infecció i el risc de mort o dependència en aquelles persones amb ictus i amb el virus és fins a quatre vegades superior.

Però a més, haver patit un ictus augmenta tres vegades el risc de morir per coronavirus, segons la SEN, que indica que al març, es va activar el Codi Ictus un 28% menys que en el mateix període de l’any anterior.

Aquesta reducció en alguns hospitals no ha estat tan significativa però en uns altres ha disminuït en més del 50%.

Aquest codi va ser dissenyat per tal d’identificar, notificar i traslladar al més aviat possible als pacients als serveis d’urgències.

L’ictus no afecta només a persones grans, ja que el 27% dels quals s’han atès als hospitals espanyols correspon a persones de menys de 65 anys i un 8% a pacients amb menys de 50 anys.

A més, de l’edat, altres factors de risc són el consum de tabac, d’alcohol, la inactivitat física, la dieta poc saludable, l’estrès, la hipertensió, la fibril·lació auricular, el colesterol, la diabetis o l’obesitat, entre altres, que si es tracten de manera adequada ajudaria a reduir entre un 80% i un 90% el nombre de nous casos.