El Govern ha aprovat aquest dimarts un ampli paquet de mesures que afecten àmbits clau com l’educació, la gestió forestal, les instal·lacions esportives i les infraestructures de mobilitat. Amb voluntat de transformació i resposta a reptes urgents, l’executiu aposta per una Catalunya més cohesionada, resilient i preparada per al futur.
Més centres educatius per al curs 2025-2026
Amb la vista posada en el nou curs escolar, el Govern ha aprovat la creació administrativa de set instituts escola, cinc instituts i una escola nova. Barcelona concentra bona part d’aquest creixement educatiu, amb la posada en marxa dels instituts escola Els 30 Passos, La Flor de Maig, Enric Granados i Canyelles. També es crearà l’Institut d’FP Sanitària Sant Pau, que centralitzarà formació especialitzada i modernitzarà els ensenyaments professionals.
La Catalunya Central i el Maresme-Vallès Oriental també veuran nous centres, com l’Institut Nou de Vic o el trasllat de l’Institut Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar. Alhora, dues escoles seran suprimides per integrar-se en altres centres, dins una reordenació pensada per optimitzar recursos i millorar l’oferta educativa.
Pla de xoc contra els incendis i per restaurar els boscos
Després dels últims focs a Lleida i a les Terres de l’Ebre, el Govern ha aprovat un paquet d’actuacions urgents dotat amb 10 milions d’euros. Aquest pla inclou la redacció de plans de prevenció d’incendis al Parc Natural dels Ports i Mas de Melons, així com actuacions de gestió forestal sobre 1.000 hectàrees per crear paisatges de mosaic, amb l’objectiu de dificultar l’expansió del foc.
També es reforçarà el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) amb tres noves unitats permanents i 36 efectius més. El dispositiu es complementarà amb nova maquinària, robots desbrossadors i una unitat mòbil de comunicació per a emergències.
La consellera Sílvia Paneque ha remarcat que s’està treballant per “recuperar activitats ramaderes i agrícoles com a eina de prevenció”, especialment en zones com el Baix Empordà i el Baix Ebre.
120 milions per modernitzar instal·lacions esportives
El Consell Executiu també ha aprovat el Pla de modernització de les instal·lacions esportives públiques 2025-2029, amb una inversió total de 120 milions d’euros. La iniciativa busca garantir la seguretat, accessibilitat i eficiència energètica dels equipaments esportius de titularitat pública, com pavellons, camps i piscines.
El pla inclou un mapa de diagnosi, un pla de xoc per als casos urgents, i l’actualització del Pla director d’Infraestructures Esportives de Catalunya (PIEC). També oferirà suport especial als municipis amb menys recursos i prioritzarà actuacions amb impacte comunitari i sanitari.
Mobilitat del futur: cap al 2050
En paral·lel, el president Salvador Illa ha anunciat davant el Parlament que el Govern treballa en un Pla d’Infraestructures del Transport de Catalunya 2025-2030, com a part d’una visió estratègica fins al 2050 per transformar la mobilitat del país. El pla inclou projectes com:
La B-40 i l’Eix Transversal
El desdoblament de la connexió Tarragona–Lleida–Saragossa
El nou ramal ferroviari Cervera–Igualada–Martorell
El tramvia de les Terres de l’Ebre
Illa ha reconegut que "les infraestructures actuals són insuficients en alguns àmbits", però ha assegurat que s’està treballant per revertir aquesta situació amb una visió de llarg termini.