ESCÀNDOL: Els escolapis van amagar 25 anys un capellà que va cometre abusos a menors al Senegal

Avatar photo

Malgrat rebre la primera denúncia el 2005, els escolapis van ocultar el cas 'per protegir la institució'.

Segons ha difós el portal 324, l’Escola Pia ha fet públic el cas d’un antic escolapi que va abusar sexualment d’un “nombre important” de menors durant 25 anys al Senegal: Manel Sales Castellà.

Sales va cometre els abusos entre el 1980 i el 2005, aprofitant la seva condició de missioner i l’autoritat que tenia sobre els infants. Els abusos coneguts per una part dels estudiants habitants de les poblacions del Senegal on va estar destinat.

Raons socials i culturals i el fet que l’homosexualitat estigui penada al país van afavorir, diu el comunicat, la impunitat i el silenci.

DENÚNCIA QUE TRENCA EL SILENCI

El 2005 que un grup de catalans vinculats al país africà van denunciar el cas i es va traslladar Manel Sales a Catalunya, on va continuar tenint un paper actiu com a rector, secretari provincial i membre del Consell Presbiteral de l’Arquebisbat de Barcelona.

Segons l’Escola Pia, se’l va apartar d’activitats amb menors i va iniciar un tractament psiquiàtric, però cap autoritat ni entitat no va actuar. L’orde no va presentar cap denúncia, ni per la via civil ni per l’eclesiàstica, “amb l’argument de protegir la institució”.

Així, Manel Sales va seguir dins l’orde fins al 2019. Les autoritats religioses de Roma no el van expulsar del sacerdoci fins que, l’any 2018, els escolapis s’hi van posar en contacte arran d’una nova denúncia, la d’una ciutadana francesa.

EXPULSIÓ DEL SACERDOCI

13 anys després de tornar del Senegal, Sales va reconèixer els fets i va mencionar algunes de les persones que havien patit abusos. L’orde s’hi va posar en contacte i va facilitar suport a les que ho van acceptar.

Tot plegat no s’ha sabut fins ara, després de crear-se la Comissió de Defensa dels Menors Abusats Sexualment a l’Església al Senegal, que també signa el comunicat de l’Escola Pia.

Aquesta comissió, que ha recollit testimonis directes i indirectes dels fets, va traslladar el cas al Defensor del Poble i, novament, a l’Escola Pia –amb un orde nou des del març–, que ara el reconeix i diu que vol “responsabilitzar-se de tot allò que va fer malament en el passat”.

En el comunicat difós aquest dijous, subratllen que el 2005 “no es van atendre degudament les persones que van intentar denunciar els fets”, ni les víctimes, ni les seves famílies o les seves comunitats. Per això, diuen sentir vergonya i “absoluta indignació” i els demanen “perdó sincer” a totes.

També expliquen que han denunciat els fets davant de la Fiscalia i, novament, a les autoritats eclesiàstiques; i, entre altres mesures, que una delegació de l’orde ha estat a principis de mes al Senegal per posar-se a disposició de les víctimes, informar les autoritats del país i posar en marxa tasques de formació i prevenció per evitar que fets com aquests es repeteixin.

L’Escola Pia diu que això ha de ser un primer pas “perquè la societat treballi de manera coordinada per erradicar aquest tipus de situacions i garantir el restabliment moral i psíquic de les víctimes”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Torna el ‘romànic de bat a bat’ a les esglésies d’Andorra

Notícia següent

La Festa de l’Esport de Sant Sadurní arriba a la seva 8a edició

Notícies relacionades