Es dispara la demanda de testos d’antígens a les farmàcies

Hi ha escassetat en alguns establiments i es preveu que s'estabilitzi de cara a la setmana que ve

Una capsa d'un test d'antígens ràpid de la covid-19 en una farmàcia. ACN

La proximitat de les festes de Nadal, així com l’augment de la incidència de la covid-19 a Catalunya ha provocat un augment en la demanda dels testos d’antígens a les farmàcies. Ho ha confirmat el president Consell Col·legis de Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi Casas, a TV3, on ha admès que hi ha escassetat en alguns establiments. També ha apuntat que preveuen estabilitzar aquesta situació de cara a la setmana que ve. En aquest sentit, ha assenyalat que es tracta d’un escenari “similar” al que es va viure al principi de la pandèmia, quan faltaven mascaretes o guants. “Quan s’incrementa la demanda, provoca que hi hagi mancança”, ha explicat, “no n’hi ha per cobrir-la tota”.

Casas ha afegit que tenen coneixement que hi ha farmàcies on es possible “que costi trobar-ne”, i ha previst que arribi més producte en uns 10 o 15 dies. “Sempre hi ha un decalatge quan comença a incrementar la demanda”, ha conclòs. Tot i això, des dels col·legis afirmen que es tracta d’una situació puntual i no generalitzada.

Des del CCFC han proporcionat dades dels testos d’antígens supervisats: d’una banda, els finançats, emmarcats en cribratges de salut pública i dirigits a col·lectius específics i d’altra, els no finançats, dirigits a la població general. De forma global, des del mes de juliol les farmàcies catalanes han supervisat prop de 150.000 testos i han detectat més de 2.000 casos positius (comptant els finançats i els no finançats).

D’altra banda, en els primers 12 dies de desembre s’ha confirmat un augment notable de la demanda dels testos supervisats no finançats dirigits a població general, supervisant-se més de 19.600 proves, una xifra que ha superat amb escreix les xifres del mes de novembre, que va tancar amb 12.868 testos supervisats.