Enxampen un grup criminal que robava joies des de l’Hospitalet i Cornellà

La Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional han desmantellat un presumpte grup criminal que robava amb força en domicilis de diferents punts del país, ha informat aquest dimarts la Direcció General de la Policia Nacional en un comunicat.

En total, han detingut a vuit persones per robatori amb força en domicilis en tot el territori nacional, set a Catalunya i un a Madrid. Dels arrestats, l’autoritat judicial ha decretat presó provisional per a set d’ells.

Els agents han atribuït al grup almenys 16 robatoris amb força a les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Toledo, Burgos, Segòvia i Madrid, però la recerca continua oberta per si es poden verificar altres fets similars atribuïbles a aquest grup.

El grup criminal havia actuat principalment en les localitats de Tortosa (Tarragona), Taradell (Barcelona), Linyola (Lleida), Santa Maria de Palautordera (Barcelona), Bell-lloc; Urgell (Lleida), Bellpuig (Lleida), Sidamon (Lleida), Navarcles (Barcelona), Sils (Girona), Calera i Barraques (Toledo), Aranda de Duero (Burgos), El Espinar (Segòvia), Madrid, i Manlleu (Barcelona).

L’organització va començar a robar domicilis el mes de setembre a Catalunya, concretament en la localitat de Tortosa. No obstant això, els agents van comprovar que l’organització operava en altres punts del territori nacional i van verificar que algun dels seus membres estaven sent investigats pels mateixos fets.

En aquest sentit, els components del grup vivien als voltants de Barcelona–L’Hospitalet del Llobregat i Cornellà de Llobregat–, però es desplaçaven al barri de Pont de Vallecas (Madrid) sovint. A més, els agents van detectar nous membres de l’organització i viatges a Itàlia, deixant patent una possible activitat criminal transnacional.

ROBAVEN ENTRE LES 9.00 I 14.00 HORES
Els investigats actuaven sempre en hores diürnes, entre les 09.00 i les 14.00 hores. Al lloc dels fets es desplaçaven mínim tres persones amb dos vehicles, on realitzaven una sèrie de maniobres de contra vigilància consistents en conducció erràtica.

Així, un dels membres que havia anat al domicili que anaven a robar es baixava del vehicle amb la cara tapada, mentre que els altres components realitzaven un control de la resta de la zona. Després, accedien a la casa fent alçaprem amb un tornavís o una eina similar a la porta principal, per a després fracturar el barret fort del pany amb un “bec de lloro”.

Si l’anterior tècnica no forçava la porta, el grup accedia per la finestra tapant a la persona que anés a entrar amb un dels vehicles per a, també, carregar ràpid els efectes sostrets i assegurar-se una fugida ràpida. L’altre vehicle feia d’avançada per a detectar controls policials i donar temps a reaccionar als seus companys que portaven els objectes robats.

BUSCAVEN PRINCIPALMENT JOIES
El grup buscava principalment joies, de les quals després es desprenien en un màxim d’un o dos dies. Així, els investigadors van detectar que l’organització contactaven amb un local de Usera (Madrid) per a la compravenda d’or. D’altra banda, la resta d’objectes els guardaven en els seus domicilis fins que venien, o bé els hi quedaven per a donar-los un ús particular.

Els agents van realitzar un total de sis entrades i registres en els domicilis dels investigats, on es van localitzar més de 7.000 euros en efectiu i més de dos-cents objectes provinents dels robatoris.