Els pensionistes cobraran una paga extra de 1.900 milions al gener

La paguilla, la paga extra que reben els pensionistes per compensar la pèrdua de poder adquisitiu, ascendirà a 1.900 milions d’euros aquest any, segons ha calculat aquest dijous el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant la presentació dels pressupostos de la Seguretat Social per al 2022.

Escrivà ha quantificat aquesta paga en funció d’una inflació mitjana del 2,25% i ha assegurat que tindrà efectes en els comptes del 2021, encara que s’abonarà als pensionistes al gener previsiblement.

La paguilla es calcula quan la inflació supera la prevista i que es va usar de base per revaloritzar les seves prestacions. En el cas d’aquest 2021, les prestacions van pujar un 0,9%, però la inflació disparada ha provocat que els pensionistes acabin perdent poder de compra.

Es preveu que aquesta sigui l’última paguilla per la reforma de sistema prevista, que implicarà tornar a actualitzar les pensions amb l’IPC mitjà dels dotze mesos anteriors a novembre. “A falta de la precisió d’aquests mesos, serà algunes dècimes per sobre del 2%, amb tota seguretat”, ha acotat el ministre.

El cost dels 1.900 milions cal duplicar-los, ja que a la paguilla cal sumar-li la mateixa quantia per consolidar la nòmina de les pensions de cara al 2022 (altres 1.900 milions). Per tant, la suma total rondarà els 3.800 milions d’euros.