Els Mossos d’Esquadra han comissat més de de 40 tones d’haixix des de 2018

Des del 2018 els Mossos han comissat més de 40 tones d'haixix en les localitats de la costa catalana

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La lluita policial contra el tràfic d’haixix duta a terme pels Mossos d’Esquadra ha comportat el comís de més de 40 tones d’haixix a Catalunya des de l’any 2018. La pressió judicial i policial exercida al sud de l’Estat ha comportat que en els darrers anys els narcotraficants estableixin bases logístiques a la costa catalana i del Llevant. A diferència del fenomen de la marihuana, les organitzacions criminals utilitzen Catalunya com a una zona logística i d’emmagatzematge o com a zona de pas per transportar la droga cap a Europa.

Segons esmenta els Mossos d’Esquadra, els investigadors detecten grups locals que presten serveis a xarxes criminals estatals i internacionals oferint-los puntualment serveis logístics emparats en empreses amb aparença de legalitat, tot i que, a hores d’ara no han detectat que el tràfic d’haixix hagi penetrat en sectors legals de la societat, tal com està passant en el fenomen de la marihuana.

Durant els primers nou mesos del 2023, els Mossos d’Esquadra han obert 38 noves investigacions per transport i tràfic d’haixix, han comissat 11.685 kg d’aquesta droga i han detingut 912 persones, de les quals 84 estan directament relacionades amb el crim organitzat. Gairebé el 66% de les intervencions han estat per haixix transportat per via marítima, entre comisos localitzats en desembarcaments i per troballes de fardells. El 34% ha estat relacionat amb haixix que era transportat per carretera.

Imatge ARXIU

Durant l’any 2022 s’han desarticulat 10 xarxes criminals, el doble que l’any anterior. A tot Catalunya es van dur a terme 1.076 detencions relacionades amb aquesta tipologia delictiva i es van intervenir 7 tones i mitja d’haixix, dues més que l’any 2021, o cosa que és el mateix, un increment del 41,3% més de droga comissada.

Tot i que els Mossos d’Esquadra detecten un lleuger increment de l’ús de la violència en incidents relacionats amb aquest àmbit (passen de 7 l’any passat a 13 fets enguany), tots estan directament relacionats amb disputes entre grups criminals rivals, emmarcats en narcoassalts de càrregues de droga mentre aquesta es troba en ruta o en magatzems.

La darrera investigació vinculada al tràfic d’haixix, sota el nom de cas Pequín, ha comportat el desmantellament d’una important organització criminal que introduïa haixix pel port de Mataró a través d’embarcacions d’alta velocitat procedents del Marroc.

imatge arxiu

Les organitzacions criminals utilitzen la xarxa viària catalana com a via de pas per fer arribar la droga des del sud de l’Estat fins a la resta d’Europa i per transportar-la a les “guarderies” ja establertes a Catalunya. En aquest sentit, durant el 2023 els Mossos d’Esquadra, han realitzat diversos comisos a les vies de comunicació més rellevants de Catalunya, ja sigui a partir de controls a la carretera o per infraccions de trànsit.