Els experts afirmen que la immunitat de grup no arribarà mai

Quan arribarem a la immunitat de grup, moment en què un percentatge prou elevat de la població està protegida contra la Covid-19 i el virus pràcticament no circula? Probablement mai, tot i que això no significa, de cap manera, que s’hagin de mantenir sempre restriccions com les actuals ni que el nombre d’infectats, ingressats i morts per la malaltia sigui elevat.

Això és el que manifesten la majoria d’experts, per als qui l’aparició de variants i la relaxació de les mesures poden obligar a conviure amb SARS-CoV-2, tot i que sense el nivell d’amenaça actual.

La immunitat de grup s’aconsegueix quan hi ha un percentatge elevat de població que per la vacuna o perquè ha passat la malaltia està immunitzada. No se sap quant de temps es manté ni quina protecció dona la immunitat natural -per haver passat la Covid-19- i l’efecte de la vacuna no seria permanent.

Per això, haver aconseguit en cert moment la immunitat de grup no garanteix que es mantingui sempre. I això cal afegir-hi l’aparició de variants.

La immunitat de grup es calcula a partir de l’Ro -nombre reproductiu-, que és el nombre de persones a les quals algú infectat, de mitjana, encomanarà la malaltia. Varia en cada cas. Per al xarampió és entre 12 i 18, per al refredat comú entre 2 i 3 i per a la grip estacional es troba entre 0,9 i 2,1, tret d’anys concrets amb un impacte més gran.

Per al SARS-CoV-2, encara no es pot calcular amb exactitud i els experts no donen una xifra concreta, sinó un marge molt ampli que es pot trobar entre 4 i 8. Els primers mesos es pensava que estava entre 1,4 i 2,5 però que podia arribar a 3. Per això s’havia dit que la immunitat de grup s’aconseguiria amb un 70% de població vacunada, però el percentatge ha anat augmentant.

Si agafem com a valor Ro=2, caldria un 50% de persones immunitzades. Si és 3, calen un 77%. I si és 6, per no anar al valor més elevat, per arribar a la immunitat de grup caldria un 84% de vacunats o amb immunitat natural.

Les raons per les quals arribar a la immunitat de grup és molt difícil són diverses. No se sap quant de temps dura la immunitat proporcionada per les vacunes o per una infecció. A mesura que més gent va vacunant-se, també es relaxen les mesures de protecció i això pot donar lloc a repunts, com s’ha vist.