Els ajuts del lloguer per a joves podria augmentar el preu del lloguer a Espanya

L'ajut del lloguer oferirà una prestació de 250 euros als joves entre 18 i 35 anys amb un sou inferior a 24.318 euros, és a dir, un 1,7% de la població espanyola.

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

El Govern d’Espanya ha aprovat aquesta setmana el bo jove del lloguer, una mesura molt esperada pels més de 70.000 joves d’entre 18 i 35 anys que podrien beneficiar-se d’una prestació de 250 euros, sempre que el sou sigui inferior a 24.318 euros. .

Segons informa l’Observatori d’Emancipació Juvenil, a Espanya només el 15,8% dels joves d’entre 16 i 29 anys s’han emancipat de la llar familiar. Amb aquestes dades, podria semblar que aquesta mesura només portarà conseqüències positives, no obstant, des de l’Associació Espanyola de Personal Shopper Immobiliari (AEPSI) adverteixen que podria tractar-se d’una arma de doble tall que provoqui un augment del preu del lloguer a curt termini .

Iñaki Unsain, president d’AEPSI, opina que “el Govern s’equivoca en la mesura, ja que es tracta d’un pegat temporal que produirà pujades de preus i discriminacions amb els joves amb salaris una mica superiors”. “Un cop més, l’Estat subsidia en comptes de destinar aquests recursos a crear un parc d’habitatge assequible, el qual permetria augmentar l’oferta i, per tant, regular els preus sense intervencionismes”, continua expert.

El Banc d’Espanya ha alertat que, davant d’un increment de la demanda, la mesura intervencionista de l’Estat es podria traduir en una pujada de les rendes, cosa que ha passat anteriorment a països com França o el Regne Unit. I és que la falta d’augment de l’oferta d’habitatge assequible es pot traduir en un efecte inflacionista.

En aquesta mateixa línia, Montse Moreno, vicepresidenta d’AEPSI, detalla que aquesta mesura és “més estructural que no pas conjuntural”.
“Els ingressos que donaran a joves, després tributen via IRPF i pot que després hagin de tornar una part en funció del percentatge els estiguin retenint”. A més, l’experta recorda que els arrendadors hauran d’avaluar “si n’hi haurà prou per llogar algú amb un contracte temporal, si no va acompanyat de més garanties, ja que el contracte és de 5 anys”.

Un ajut utòpic?

El límit de l’arrendament que contempla el bo jove de l’Estat és de 600€ excepte excepcions. Amb tots aquests condicionants, s’estima que hi podran accedir una mitjana de 70.000 joves.

“A les grans ciutats es produiran poques firmes de contractes per una quantia inferior a 600 euros i, de fet, alguns propietaris que llogaven a preus inferiors podrien augmentar el preu fins al límit que estipula aquesta nova mesura”, conclou Unsain.

“Les comunitats autònomes tenen potestat per augmentar el límit dels 600 € per pis i 300 € per habitació, perquè hi ha llocs com Madrid, Barcelona, ​​on és impossible trobar res d’aquell preu on poden pujar els preus, és a ciutats on els lloguers mitjans són més baixos”, afegeix Montse Moreno.

Sobre AEPSI

L’Associació Espanyola de Personal Shopper Immobiliari (AEPSI) és la principal organització a nivell nacional que representa el col·lectiu de personal shoppers immobiliaris a Espanya. AEPSI ofereix a tots els seus associats assessoria jurídica, suport per a la participació en fires immobiliàries nacionals i internacionals, accés a un sistema de valoració d’immobles i un gestor CRM personalitzat, central de compres i ajuda d’accés a acreditacions internacionals. L’objectiu de l’associació és difondre el servei d’aquests professionals, generar sinèrgies i negocis nous i incrementar el prestigi de la seva activitat.