El preu de la llum es torna a enfilar

El preu mitjà de l’electricitat al mercat majorista (‘pool’) pujarà aquest diumenge un 5,11% pel que fa a aquest dissabte, quan va caure un 4,54% respecte al divendres, i se situarà en els 229,62 euros per megavat hora (MWh), segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) que ha recollit Europa Press.

D’aquesta manera, el preu de la llum, malgrat la menor demanda a causa del cap de setmana, es mantindrà aquest diumenge en uns nivells alts de gairebé 230 euros/MWh.

El preu màxim de la llum d’aquest diumenge es donarà entre les 00.00 i les 01.00 hores, amb 269,66 euros/MWh, mentre que el preu mínim es registrarà entre les 15.00 i les 16.00 hores, amb 207,79 euros/MWh.

Els preus del ‘pool’ repercuteixen directament en la tarifa regulada –el denominat PVPC–, a la qual s’acullen gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.

Aquest encariment en els últims mesos al mercat elèctric s’explica, principalment, pels alts preus del gas en els mercats i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), en màxims històrics en aquest any.

Després de començar un mes de novembre a la baixa pel que fa a l’octubre, el preu de la llum al mercat majorista s’ha tornat a tibar aquesta setmana a causa de l’increment en el preu del gas natural per, principalment, la decisió d’Alemanya de deixar en suspens la certificació del gasoducte ‘Nord Stream 2’, destinat a portar gas des de Rússia a altres parts d’Europa a través del mar Bàltic.