Dissabte, 13 de juliol de 2024
És notícia

El pic de calor deixa màximes de fins a 41°C a Catalunya

Avatar photo

El radiosondatge de Barcelona mesura 29,4°C a uns 1.500 metres d'altitud, un rècord en 25 anys de dades

L’ascens de les temperatures que es va iniciar divendres passat va culminar amb el pic de calor d’aquest dimarts, quan la màxima va superar els 40°C a sectors de les comarques de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran. Així, tant a Lleida ciutat com a Organyà (Alt Urgell) es van assolir els 41°C. L’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat dos rècords consecutius de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) de la seva sèrie de 25 anys de dades. D’aquesta manera, dimarts al migdia va mesurar 27,8?°C i la nit de dimarts a dimecres un registre excepcional de 29,4°C, 12°C superior a la mitjana climàtica d’aquesta època de l’any. Fins ara, el rècord estava en 27,6°C i s’havia assolit el 14 d’agost de 2021 i el 23 de juliol de 2009.

Mentre, al litoral, prelitoral i a bona part de la Catalunya Central el termòmetre no va assolir registres excepcionals, ja que el vent d’origen marítim va limitar la pujada de la temperatura, però l’ambient va ser especialment xafogós. A més, la massa d’aire no era tan càlida al Pirineu com al litoral, de manera que l’alta muntanya va mesurar una temperatura molt alta, però no pas excepcional. D’altra banda, durant el dia es van observar alguns núvols que també van poder frenar l’augment de la temperatura.

Finalment, l’escassa persistència de la massa d’aire més càlid sobre Catalunya també fa més difícil l’ocurrència de rècords, ja que com més dies s’allarguen les calorades més inèrcia tèrmica s’observa en superfície i és més probable que es donin les condicions de vent i absència de nuvolositat que afavoreixen els valors extrems en superfície. En aquesta ocasió, el radiosondatge mostrava una inversió tèrmica, amb un màxim de temperatura aproximadament entre els 1.000 i els 1.500 metres d’altitud, i temperatura més baixa arran de terra.

Temperatura nocturna de 20 a 25°C

Les matinades d’aquest dimarts i dimecres han estat especialment càlides, amb xafogor intensa i mínimes per sobre dels 20°C no només prop de la costa, sinó també a bona part de l’interior i fins a les valls del Prepirineu. Dimarts van destacar les comarques de Ponent, amb mínimes de 25,4°C a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), 24,3°C a Tàrrega (Urgell) o 22,4°C a la Pobla de Segur (Pallars Jussà).

La nit de dimarts a dimecres ha estat tòrrida (mínima superior als 25°C) a punts del litoral, amb 25,8°C a Tarragona – Complex Educatiu (Tarragonès) o 25,6°C a l’Illa de Buda (Montsià). D’altra banda, en alguns sectors del prelitoral el vent que ha bufat en alguns moments de la nit ha fet pujar la temperatura clarament per sobre dels 30°C. És el cas de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), que a les 12 de la nit ha mesurat 36,1°C, després d’una pujada de 10°C en mitja hora.

La previsió indica que fins divendres la temperatura a 850 hPa tendirà a baixar fins a situar-se a valors propers a la mitjana climàtica. Posteriorment, tornarà a pujar, amb dos nous pics de calor. El primer d’ells es produirà durant el cap de setmana, mentre que el segon arribaria de cara a dimarts i podria ser més intens, amb valors similars als d’aquest darrer episodi. Cal dir que l’evolució de la temperatura a 850 hPa és un bon indicador del comportament d’aquesta mateixa variable en superfície, però no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d’altres factors meteorològics, com el vent o la nuvolositat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

five × 4 =

Notícia anterior

281 nedadors i nedadores participen a la Swim Roc 2023

Notícia següent

Actuacions per fomentar la correcta gestió dels residus al comerç i evitar la brutícia

Notícies relacionades