El Govern treballa en un pla de desescalada a partir del 23 de novembre

Avisa que el toc de queda "ve per estar-se força temps"

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha anunciat aquest dijous que l’executiu català treballa en una proposta de desescalada de les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus per quan acabi la pròrroga el 23 de novembre.

Així ho ha explicat en una roda de premsa al costat del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, en la qual ha matisat que aquesta desescalada no podrà ser “de cop”.

La consellera ha concretat que treballen en la represa de les activitats “amb menys risc epidemiològic” com les que es fan a l’aire lliure, entre les quals ha destacat les terrasses del sector de la restauració, és a dir, bars i restaurants.

Sàmper ha assenyalat que la Conselleria d’Interior “espera iniciar una descompressió de les mesures a partir del 23 de novembre”.

D’altra banda, Argimon ha defensat que quan acabi aquesta pròrroga obriran tota activitat a l’aire lliure “sigui quin sigui el resultat” de les restriccions i l’estat dels indicadors epidemiològics, tot i que ha matisat que estan convençuts que aquests 10 dies aniran bé.

Així, la consellera ha detallat que, per buscar l’equilibri entre recuperar l’activitat econòmica i el control de la pandèmia, la Generalitat treballarà el pla de desescalada amb els diferents sectors afectats.

El secretari de Salut Pública ha assegurat que procuraran que la represa de l’activitat econòmica sigui com més elevada possible i ha demanat la complicitat dels sectors que pateixen: “Esperem que d’aquí deu dies vegem el final del túnel”.

PIC DE L’IMPACTE ASSISTENCIAL

Vergés ha celebrat que la tendència dels indicadors epidemiològics és “bona” i que Catalunya està, a la seu parer, en el camí correcte però ha alertat que es troba en el pic de l’impacte assistencial de la segona onada de la pandèmia.

Així, Argimon ha defensat la necessitat de prorrogar les mesures restrictives durant deu dies en vista de l’impacte als centres sanitaris amb 2.687 persones ingressades als hospitals, 583 a les unitats de vigilància intensiva (UCI) –tant públiques com privades– i un 40% del total de l’activitat de l’atenció primària dedicada a la covid-19.

Tot i que la xifra d’ingressats a les UCI és “molt elevada”, Argimon ha destacat que s’ha començat a estabilitzar, per la qual cosa d’aquí deu dies esperen tenir un registre positiu a favor de les altes hospitalàries respecte als ingressos que registren les unitats de crítics.

TOC DE QUEDA

Sàmper ha recordat que es mantenen el confinament perimetral de Catalunya, el confinament perimetral municipal dels caps de setmana i el confinament nocturn com a mínim fins al 23 de novembre, tot i que ha avisat que el toc de queda nocturn “ve per estar-se força temps”.

El conseller ha remarcat que aquesta nit s’han aixecat 62 actes i no han tancat cap local, que des del 16 d’octubre els Mossos han denunciat 10.449 persones i 149 locals, les policies locals 13.575 persones i 331 locals, i ha destacat la “gran coordinació i la feina imprescindible entre els Mossos i les policies locals de Catalunya”.

D’altra banda, el sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha expressat que és molt important incorporar el canvi d’hàbits de com relacionar-se, la mobilitat i reduir la interacció social, i ha recordat la importància de la distància, higiene, ventilació i mascaretes “com elements essencials per evitar el contagi i no recaure”.

Ha recordat que treballen en la publicació diària de la informació sobre les mesures sanitàries a través de les xarxes socials i el web perquè els ciutadans ho puguin consultar.

CAVALCADA DE REIS

Respecte a les cavalcades de Reis el pròxim 5 de gener, el sotsdirector de Protecció Civil ha expressat: “No sabem com estarem el 5 de gener però no seran viables les situacions d’aglomeracions i la cavalcada ordinària no es podrà fer”.

Ha explicat que Protecció Civil treballa per poder fer activitats amb formats telemàtics o activitats amb controls d’espai, públic assegut i a l’exterior.