El Govern central no es planteja confinaments generals

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dijous que el Govern central no es planteja decretar confinaments generals ni mesures massives per controlar els brots de coronavirus a Espanya, i ha apostat per adoptar “mesures quirúrgiques” segons la situació de cada territori.

“No és pertinent prendre mesures generalitzades; els hem de detectar precoçment i actuar amb una contundència proporcionada”, ha afirmat Illa en una entrevista del programa matinal ‘Aquí, amb Josep Cuní’ de SER Catalunya.

El ministre ha considerat innecessari un confinament perimetral a Madrid i ha afirmat que “les mesures per contenir el virus han d’estar molt ben pensades”, en resposta als presidents autonòmics de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, que reclamaven confinar la capital.

Illa ha reconegut que concentracions urbanes com Madrid o l’àrea metropolitana de Barcelona són espais amb dificultats especials i que afecten els territoris contigus, però ha afirmat que “en línies generals s’ha fet una feina correcte a totes dues bandes”.

També ha insistit que “les decisions sanitàries es prenen per l’evolució de la pandèmia i per motius de salut pública” i no per motius econòmics, i ha reiterat que la decisió d’evitar confinaments massius és estrictament epidemiològica.

Amb tot, el ministre s’ha mostrat amoïnat per l’impacte que tindrà la tornada a l’escola i la de les vacances en l’aparició de nous brots, tot i que ha confiat que seguint les mesures higièniques i de salut s’evitaran contagis.

Ha celebrat que aquestes setmanes hi hagi menys pressió hospitalària –en part pel descens en l’edat dels infectats– i que es produeixin menys morts, tot i que ha remarcat la necessitat d'”estabilitzar i baixar el número de casos”.