Un estudi científic sobre la biologia de Maria Branyas, la dona més longeva del món fins a la seva mort el 2024 als 117 anys, ha generat un autèntic fenomen inesperat: una demanda desbordada dels iogurts de La Fageda, la marca que ella mateixa consumia diàriament. L'estudi, ha despertat un interès internacional sense precedents per aquesta cooperativa catalana amb seu a la Garrotxa.
La recerca, impulsada per l’Institut d’Investigació Josep Carreras i en la qual també han participat institucions científiques del Regne Unit i els Estats Units, analitza en profunditat el perfil biològic de Branyas per intentar entendre les claus de la seva extraordinària longevitat. Entre els factors destacats, l’informe subratlla la presència d’un microbioma intestinal ric en bifidobacteris beneficiosos, que s’associa amb una millor salut metabòlica i immune.
Després de la publicació dels resultats, l’interès pel producte s’ha disparat. Segons Esther Carreras, responsable de comunicació de La Fageda, en només dues setmanes la cooperativa ha rebut tantes sol·licituds com en tot un any. Bona part de les peticions provenen de l’estranger, especialment del Regne Unit i dels Estats Units, on el nom de Branyas i la seva rutina diària amb iogurts catalans han despertat curiositat mediàtica.
Tot i aquest boom, Carreras assegura que La Fageda no preveu augmentar la producció ni expandir els seus mercats, ja que la seva prioritat continua sent el seu compromís social. La cooperativa, fundada com una entitat sense ànim de lucre, dona feina a persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, i veu en aquest ressò mundial una oportunitat per donar a conèixer la seva missió.
El llegat de Maria Branyas, més enllà de la seva longevitat, ha acabat inspirant un nou interès global per la salut, la ciència i el valor d’un projecte social arrelat a la terra.