Divendres, 2 de maig de 2025
És notícia

Down Catalunya exigeix a l’administració més compromís amb la inclusió laboral en l’empresa ordinària

Avatar photo
Només 1 de cada 5 persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals té feina, amb una taxa d’ocupació del 21,9%,
Persona amb síndrome de Down treballant en una botiga 1

En el marc del Dia Internacional de les persones treballadores, la Coordinadora Síndrome de Down Catalunya, representant de les persones amb la síndrome de Down i les seves famílies, denuncia la greu situació de desigualtat que viuen les persones amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals, col·lectiu amb especials dificultats d’inserció, a l’hora d’accedir al mercat laboral ordinari. 

La federació reclama el dret de les persones amb síndrome de Down a tenir un treball digne i a desenvolupar una vida independent en tots els seus àmbits, també el laboral, en l’entorn comunitari més pròxim. Tal com recull la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides i que les polítiques d’ocupació respectin aquest precepte.

La taxa d’activitat de les persones amb discapacitat intel·lectual és d’un 33,8%, en comparació amb el 78,5% del conjunt de la població sense discapacitat. Aquestes dades evidencien un model laboral excloent i sobreprotector, que perpetua la dependència i limita l’accés a la plena ciutadania.

Persona amb síndrome de Down treballant en una botiga

Des de Down Catalunya es fa una crida urgent a transformar aquest model, apostant per un sistema inclusiu que inclogui de manera efectiva les persones amb discapacitat intel·lectual en l’empresa ordinària, amb recursos específics i adaptats a les seves necessitats.

El treball amb suport és clau per a la inclusió laboral. Tal com explica en Q.V., treballador amb la síndrome de Down: “El treball amb suport ens dona l’oportunitat de poder treballar a l’empresa ordinària, com qualsevol altra persona. Això fa que puguem madurar, créixer com a persones, ampliar el nostre entorn social… Tothom pot treballar, tant si tenim síndrome de Down com si no”.

Per aconseguir aquesta inclusió, Down Catalunya proposa un canvi de paradigma en les polítiques d’ocupació i subratlla la necessitat d’actuar en els següents àmbits:

  • Impulsar l’ocupació a l’empresa ordinària amb recursos específics.
  • Desenvolupar una Formació Professional Dual adaptada a les persones amb discapacitat intel·lectual.
  • Implementar amb rigor el Treball amb Suport, que més que una metodologia, és una visió de com impacta el treball a la vida independent. Es tracta d’un acompanyament abans, durant i després de la inserció laboral, garantint estabilitat i continuïtat.
  • Assegurar un finançament just i sense retards per a les entitats que, des dels seus orígens, han apostat per la inserció a l’empresa ordinària.
  • Fer efectiva la compatibilitat entre prestacions i rendes laborals, eliminant les barreres econòmiques que limiten l’autonomia de les persones.

Persona amb síndrome de Down treballant en una botiga

Finalment, la federació representant de les persones amb la síndrome de Down de Catalunya aprofita per fer una crida a la vida independent fora de les institucions, on l’accés a un treball és clau. Hi ha una relació directa entre la vida en l’entorn comunitari amb la millora de l’ocupabilitat i les condicions laborals i de vida de les persones amb especials dificultats:

  • El 31% de les persones amb discapacitat intel·lectual que viuen de manera autònoma en entorns comunitaris tenen feina, vers el 14% que viuen amb les seves famílies i el 4% que resideixen a centres.
  • A més a més, el 83% d’aquestes persones tenen un contracte fix i gairebé el 85% ha treballat més de 5 anys i tenen sous més elevats i jornades més llargues que la mitjana del col·lectiu.

Per tot això, des de Down Catalunya veuen necessari apostar per un model inclusiu que integri de manera efectiva les persones amb discapacitat intel·lectual en l’empresa ordinària, garantint-los les oportunitats i suports adequats per al seu desenvolupament personal i laboral.

És essencial que les administracions públiques s’impliquin de manera activa en la creació d’un sistema de finançament just i eficaç que recolzi les entitats que treballen per la inclusió laboral a l’empresa ordinària a través del Treball amb suport, una eina clau que garanteix la independència i la dignitat de les persones amb DID. El dret al treball ha de ser una realitat tangible per a tothom, perquè només així podrem avançar cap a una societat més justa i igualitària.

Persona amb síndrome de Down treballant en una botiga

Sobre la Coordinadora Síndrome de Down de Catalunya.

La Coordinadora Síndrome de Down de Catalunya és l’entitat representativa del col·lectiu de persones amb síndrome de Down de Catalunya i de les seves famílies.

Aplega les 10 entitats que acompanyen les persones amb síndrome de Down des del seu naixement i fins a la vida adulta, amb projectes enfocats en la seva plena inclusió social, educativa, esportiva i laboral amb suport en l’entorn comunitari més pròxim perquè puguin assolir una vida independent i en comunitat, tal com marca la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat.

Les entitats de Down Catalunya van ser precursores en la implementació del treball amb suport (inserció a l’empresa ordinària) i de models de vida independent, serveis de promoció de l’autonomia personal i models innovadors d’habitatge.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
anjo valenti

Anjo Valentí: “Hem iniciat un canvi de cicle amb la Policia i està donant resultats”

Notícia següent
Ajuntament de Roquetes

Roquetes aprova una moció per a construir un centre de dia per a gent gran

Notícies relacionades