Divendres, 21 de juny de 2024
És notícia

VÍDEO | Detinguda una banda que feia grafitis a instal·lacions ferroviàries: més d’un milió d’euros en danys

Avatar photo
Malgrat que la majoria dels 21 detinguts eren residents a Catalunya, es desplaçaven sovint per Espanya i Europa per practicar actes vandàlics

En una operació conjunta entre els Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han detingut els presumptes autors d’un gran nombre de grafittis fets en infraestructures ferroviàries.

El dispositiu s’ha desenvolupat en dues fases: la primera destinada a identificar els presumptes autors dels danys, i la segona, i un cop identificats, localitzar-los i detenir-los.

L’operació s’ha saldat amb la detenció d’un total de 21 persones -dotze a Barcelona, dues a Vilanova i la Geltrú, tres a Tarragona i dues més a Madrid- a qui se’ls atribueixen més de 200 delictes de danys fent aquestes pràctiques, causant danys materials valorats en més de 1.000.000 euros.

VANDALITZAVEN METRO I FERROCARRILS

Des de l’any 2023 s’ha registrat un augment a Catalunya de les accions criminals consistents en la vandalització de trens i metro, i han arribat a cometre episodis de pintades per part de persones simultàniament que acabaven provocant danys materials.

En aquest sentit, entre els detinguts hi ha alguns dels presumptes autors dels actes vandàlics duts a terme el 21 de gener passat a les L4 i L2 del Metro de Barcelona, obligant a parar la circulació d’aquestes línies, i també dels desperfectes a les instal·lacions del clavegueram municipal ubicades al Passeig Sant Joan.

A més, l’impacte d’aquests fets afecta directament el servei de tren i metro, provocant retards i aturades a les línies i comporta un perjudici per als usuaris del servei.

VÀNDALS ITINERANTS

Aquests episodis es van estendre també a infraestructures ferroviàries de les ciutats de Copenhaguen (Dinamarca), Malmö (Suècia) i Oslo (Noruega). S’ha pogut acreditar que la gran majoria dels investigats tenen residència a Catalunya encara que també es desplaçaven a diferents ciutats de la resta de territori espanyol, fins i tot d’altres països d’Europa, per fer les seves accions.

Aquesta itinerància delictiva ha dificultat la identificació dels autors i la persecució d’aquests delictes, per la qual cosa s’han hagut de fer diverses diligències policials a través d’INTERPOL-Madrid per informar les autoritats policials i judicials dels països afectats pels fets delictius comeses, presumptament pels investigats.

Els grafiters posaven sempre la seva signatura i s’enregistraven per compartir els seus actes a través de xarxes socials, per obtenir visibilitat i guanyar seguidors.

OPERACIONS CONTRA GRAFITERS

Diversos cossos policials han dut a terme durant aquests darrers anys diferents operacions contra aquests grups de grafiters, els quals estaven realitzant els seus actes vandàlics sobre les infraestructures del transport a totes les comunitats autònomes.

Cal destacar entre elles l’“Operació Despertar” desenvolupada el 2021 amb la detenció de 103 persones a qui se’ls va atribuir danys a trens i infraestructura ferroviària a Catalunya valorats en més de 22 milions d’euros, comesos principalment a Catalunya.

A aquesta li van seguir altres operacions com Retorno, també investigada pels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional, Tramuntana i Amanecer realitzades durant els anys 2022 i 2023.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Busquen un veí del Bages que va sortir a passejar i no va tornar a casa

Notícia següent

300 alumnes de L’Hospitalet participen en el programa Cultura emprenedora a l’escola

Notícies relacionades