Creus que fer-se una prova PCR és massa car?

A Espanya el preu pot oscilar entre els 99 i 180 euros

L’arribada de l’estiu i les vacances és el moment en què la gent aprofita per marxar de viatge fora i desconnectar durant uns dies. Després d’un 2020 en plena pandèmia i amb moltes restriccions, amb la vacunació sembla que es comença a veure la llum al final del túnel i aquest estiu hi haurà més gent que optarà per sortir del país.

La Unió Europea ja ha dissenyat un passaport sanitari que ja es pot sol·licitar i que serà obligatori per moure’s dintre dels seus estats membres a partir de l’1 de juliol. Per fer-lo servir, s’ha d’haver rebut completament la pauta de la vacuna 14 dies abans, haver passat la malaltia en els últims sis mesos o haver-se fet una PCR amb resultat negatiu hores abans.

No obstant això, si es viatja fora de la Unió Europea el passaport no és vàlid i, encara que la persona estigui vacunada, s’ha de fer una PCR per poder entrar als diferents països. És en aquest punt on el nostre viatge durant les vacances d’estiu pot sortir més car del previst, ja que a les despeses de vols i allotjament se li ha de sumar el test que a Espanya pot valer entre 99 i 180 euros.

Malgrat que la Unió Europea intenta que fer-se una prova PCR sigui gratuïta, alguns països han apuntat que la gratuïtat seria insostenible, ja que els governs no poden assumir el cost de les proves. De moment, el preu de les proves depèn de cada país i també del motiu pel qual te la facis.

A França, per exemple, fer-se una prova PCR és gratuïta sigui per poder viatjar o per haver estat en contacte amb un positiu. En canvi, Bèlgica ha optat per marcar un preu fix de 46,81 euros. A Portugal pot oscil·lar entre els 60 si es fa en un centre de la Creu Roja o els 100 si és en un laboratori privat.

A Itàlia el preu mitjà al país és de 86 euros, però cada regió té el seu propi preu que pot anar dels 50 als 150 euros. Països Baixos amb 69 euros, Alemanya amb 70 euros o Bulgària amb 75 euros són altres països on fer-se una prova PCR és més barat que a Espanya. De fet, només a Suècia o Finlàndia és més car.