La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, ha mantingut una reunió de treball a Brussel·les amb la presidenta de l’European Research Council (ERC), Maria Leptin, màxima responsable de la institució comunitària encarregada de finançar la recerca i la innovació a la Unió Europea.
La trobada, que ha comptat també amb la participació de la delegada del Govern de Catalunya davant la Unió Europea, Esther Borrás Andreu, ha permès revisar els bons resultats del sistema català de coneixement en captació de fons competitius de recerca de l’ERC, així com les diverses línies de treball de la institució comunitària per tal de seguir donant suport als investigadors i investigadores i potenciant la recerca a Europa. Al llarg dels tres anys de funcionament (2021-2023) del programa Horizon Europe, el sistema català d’R+D+I ha captat ajuts de l’ERC per valor de 170 MEUR, més del doble del que correspondria per volum de població.
En finalitzar la reunió, la consellera Montserrat s’ha mostrat “molt satisfeta de l’elevat grau de reconeixement de les universitats i centres de recerca catalans per part de l’ERC, fruit d’una trajectòria d’èxit i de l’aposta per un model basat en l’excel·lència científica que ha fet del nostre país un dels principals pols de recerca d’Europa”. En aquest sentit, la consellera ha posat en relleu la importància que el sistema català de coneixement hagi estat capaç d’atreure “el 3,6% dels ajuts de l’ERC per a projectes de recerca de frontera, així com que Catalunya hagi esdevingut la tercera regió europea amb sistemes de recerca amb més captació, només per darrere d’Ile-de-France i Alta Baviera”.
La reunió amb la presidenta de l’ERC s’ha produït en el marc de la visita oficial de la consellera Montserrat a Brussel·les en què ha mantingut contactes i trobades de treball amb actors rellevants del disseny de les polítiques científiques a la Unió Europea. L’agenda de la consellera a la capital comunitària ha inclòs també una trobada amb Jari Kinaret, director executiu de Chips Joint Undertaking, l’associació europea que impulsa el desenvolupament i l’adopció de tecnologies i sistemes avançats de xips nanoelectrònics fabricats a Europa.
Entre les línies de treball que impulsa per garantir la cadena de valor en la producció de semiconductors a Europa destaca el projecte PIXEurope, coordinat des de Catalunya per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb la finalitat de desenvolupar circuits integrats fotònics. Chips Joint Undertaking és una iniciativa fruit de la col·laboració entre la Comissió Europea, els estats membres i la indústria.
La consellera Montserrat també ha mantingut reunions de treball, entre d’altres, amb la presidenta de l’European Regions Research and Innovation Network (ERRIN), Sarah English; el responsable de l’European Innovation Council (EIC), Stéphane Ouaki; el director d’Opera (Oficina per a la promoció d’activitats d’investigació d’Europa al 4 Alianza Universidades), Ignasi Salvadó, o amb representants del Centro de Desarrollo Tecnológico e Industrial (CDTI) a la Spanish Office for Science and Technology (SOST) de Brussel·les.