L’arribada de la variant Òmicron, l’augment de contagis, l’increment de la pressió hospitalària i, en definitiva, la sisena onada de la Covid-19 han trencat tots els esquemes per aquestes festes de Nadal.
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, els epidemiòlegs de referència del país, com el Dr. Trilla o la Dra. Campins, i les autoritats sanitàries ja han alçat la veu per demanar responsabilitat a la societatdavant la situació actual.
Una responsabilitat que implica anul·lar els sopars de Nadal, siguin d’empresa o d’amics; no abandonar la mascareta, una de les capes protectores més importants, o agilitzar la vacunació d’aquella part de població que encara no ha rebut cap dosi.
“Sí als sopars d’empresa i de Nadal, però no a les grans sales de restaurants on s’ajunti molta gent durant 4h”. L’epidemiòleg Oriol Mitjà s’ha tornat a pronunciar al seu compte de Twitter davant la polèmica generada aquests dies per les cancel·lacions dels sopars i trobades de Nadal. Mitjà, doncs, explica que aquest any és millor fer les celebracions “a casa o en sales petites”.
Per què? L’epidemiòleg dona dades i explica quin és el risc en cada situació perquè la gent comprengui el perill que comporta fer grans trobades. També fa recomanacions específiques per a alguns dels sectors implicats en les setmanes de Nadal.
- Entorns tancats i amb poca ventilació. Si la duració de contactes és de més de 60 minuts i hi ha moltes taules, el risc de contagi s’incrementa per 30.
- – Entorns sorollosos. La gent ha de parlar en veu més alta de l’habitual i han de tenir un contacte proper per poder sentir l’altre: el risc de transmissió augmenta entre 3 i 10 vegades.
- Moltes persones i barreja de bombolles. S’incrementa el risc de transmissió que, a més, es converteix en transmissió creuada entre grups i augmenta la dificultat per localitzar contactes en cas que es produís un brot.
- Molt important! “L’edat dels convidats és fonamental“, avisa l’epidemiòleg. Les persones amb risc de patir Covid-19 greu o la gent gran, amb menys immunitat, no haurien d’anar a grans sales on es barregen amb més gent durant hores.
- Un avís per als restaurants: s’han de limitar els aforaments, s’han de ventilar els espais, s’hauria d’evitar la música forta, així com les zones de ball.