Diumenge, 15 de juny de 2025
És notícia

Com s’han de fer els sopars de Nadal?

Avatar photo

L’arribada de la variant Òmicron, l’augment de contagis, l’increment de la pressió hospitalària i, en definitiva, la sisena onada de la Covid-19 han trencat tots els esquemes per aquestes festes de Nadal.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, els epidemiòlegs de referència del país, com el Dr. Trilla o la Dra. Campins, i les autoritats sanitàries ja han alçat la veu per demanar responsabilitat a la societatdavant la situació actual.

Una responsabilitat que implica anul·lar els sopars de Nadal, siguin d’empresa o d’amics; no abandonar la mascareta, una de les capes protectores més importants, o agilitzar la vacunació d’aquella part de població que encara no ha rebut cap dosi.

“Sí als sopars d’empresa i de Nadal, però no a les grans sales de restaurants on s’ajunti molta gent durant 4h”. L’epidemiòleg Oriol Mitjà s’ha tornat a pronunciar al seu compte de Twitter davant la polèmica generada aquests dies per les cancel·lacions dels sopars i trobades de Nadal. Mitjà, doncs, explica que aquest any és millor fer les celebracions “a casa o en sales petites”.

Per què? L’epidemiòleg dona dades i explica quin és el risc en cada situació perquè la gent comprengui el perill que comporta fer grans trobades. També fa recomanacions específiques per a alguns dels sectors implicats en les setmanes de Nadal.

  1. Entorns tancats i amb poca ventilació. Si la duració de contactes és de més de 60 minuts i hi ha moltes taules, el risc de contagi s’incrementa per 30.
  2.  Entorns sorollosos. La gent ha de parlar en veu més alta de l’habitual i han de tenir un contacte proper per poder sentir l’altre: el risc de transmissió augmenta entre 3 i 10 vegades.
  3. Moltes persones i barreja de bombolles. S’incrementa el risc de transmissió que, a més, es converteix en transmissió creuada entre grups i augmenta la dificultat per localitzar contactes en cas que es produís un brot.
  4. Molt important! “L’edat dels convidats és fonamental“, avisa l’epidemiòleg. Les persones amb risc de patir Covid-19 greu o la gent gran, amb menys immunitat, no haurien d’anar a grans sales on es barregen amb més gent durant hores.
  5. Un avís per als restaurants: s’han de limitar els aforaments, s’han de ventilar els espais, s’hauria d’evitar la música forta, així com les zones de ball.
Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Has rebut aquest SMS? És un virus per robar-te les dades bancàries!

Notícia següent

La variant òmicron s’escampa

Notícies relacionades