Científics demostren que es poden fer concerts sense distància de seguretat

Avatar photo

Segons aquests, ja es podrien estar realitzant esdeveniments sense distància de seguretat de manera segura, seguint els protocols resultants de la prova mèdica del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi. 

Concert de Love of Lesbian. Imatge pròpia

L’estudi “Protocols organització d’esdeveniments culturals en temps de pandèmia” presentat pels científics i doctors Boris Revollo i Josep Maria Llibre de la Fundació Lluita Contra La Sida i Malalties Infeccioses avala la decisió de la Generalitat de Catalunya del 24 de maig moment en què es podran programar de manera segura esdeveniments amb distància de seguretat amb un topall de 3.000 persones i el 70% d’aforament a l’aire lliure, amb control del recanvi de l’aire en el cas de realitzar activitats en espais tancats.

No obstant això, la conclusió rellevant de l’estudi és que segons els científics ja es podrien desenvolupar activitats culturals amb grans aglomeracions de persones sense distància social ni reducció d’aforaments seguint protocols pertinents per evitar contagis. Tot i així, el Govern Català no ho permet fent perdre centenars de milers d’euros mensuals i milers de llocs de treball al sector.

Aquests protocols per a l’organització d’esdeveniments culturals multitudinaris en temps de pandèmia s’han extret dels dos estudis que els doctors Revollo i Llibre van dur a terme a la Sala Apolo amb 500 assistents i al Palau Sant Jordi amb 5.000.

Els protocols es basen en quatre punts. El primer és el Cribatge de tots els assistents al concert – públic, staff, artistes…- amb test ràpids de detecció d’antígens el mateix dia. Revollo n’ha defensat l’ús com a pràctica segura en els esdeveniments “d’alt potencial de contagiositat” perquè detecten “prop del 100% dels virus que són transmissibles”, també en persones asimptomàtiques. “Són un plus de seguretat, una fotografia del moment actual”, ha especificat. El principal repte és, al seu entendre, aconseguir que persones no sanitàries puguin fer-se i llegir testos amb l’objectiu de “massificar-los” i fer-los viables econòmicament.

El segon és l’ús obligatori de mascaretes de protecció FFP2 per tots els assistents. Aquestes mascaretes han de ser utilitzades en tot moment, excepte en els espais destinats al consum de begudes i restauració on, s’ha de respectar el distanciament social. Per Revollo, la mascareta genera un segon “punt de protecció”, una “paret” en cas que alguna de les estratègies no sigui completament eficaç.

En tercera instància i en espais tancats, cal un estricte control de recanvi de l’aire. La qualitat d’aire ha de ser òptima dins del recinte, per tant la ventilació ha d’assegurar que el recanvi d’aire sigui de 20 litres per persona i segon (IDA1). Finalment, cal un control d’aforament als lavabos.

Com a conclusió, queda clar que sempre que es pugui reproduir aquest model fruit dels estudis realitzats a la Sala Apolo i al Palau Sant Jordi, es podrien obrir pràcticament la totalitat de les activitats culturals, esportives i d’oci nocturn. Implementar aquesta estratègia de forma immediata obriria un sector molt important de l’economia mentre s’espera que la vacunació arribi com a mínim al 70% de la població. En aquest sentit, Revollo ha assegurat que és un “moment ideal” per celebrar esdeveniments culturals, especialment a l’aire lliure, i garantir ” ambients segurs”.

El seguiment d’aquestes estratègies permeten donar, al seu entendre, una “resposta immediata” a la situació d’aquest estiu.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Dues de cada deu dones tenen dificultats econòmiques per comprar productes per a la menstruació

Notícia següent

Un estudi detalla que un 68% de les persones coneixen o ha viscut un cas de violència de gènere

Notícies relacionades