Desarticulen una xarxa que actuava a Catalunya i va estafar més de 250.000€

Actuaven en gasolineres. També eren presents a València i Tenerife

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a estafar en gasolineres mitjançant targetes de crèdit i que operava a Catalunya, València i Tenerife.

Així, s’ha detingut a un total de 26 persones i s’han dut a terme 10 registres en domicilis on s’han confiscat telèfons, vehicles, targetes de crèdit i documentació variada.

Els detinguts es feien passar per autònoms del sector del transport, captant a persones sense llar o amb necessitats econòmiques i posant al seu nom targetes de crèdit amb les quals van cometre estafes en els proveïments de carburant per una suma superior a 250.000 euros.

Operaven en les àrees de servei oferint proveïments de carburant més econòmics a conductors de vehicles pesants als quals cobraven en metàl·lic i que posteriorment els arrestats abonaven amb el crèdit de la targeta de proveïment de carburant.

La recerca es va iniciar a mitjans de 2021 quan els agents van tenir coneixement, a través d’una empresa de crèdits de proveïment de carburant, que s’estaven duent a terme càrrecs que posteriorment no eren abonats, detalla la Policia Nacional en una nota.

Els investigadors van poder comprovar que els líders de l’organització havien creat una estructura piramidal per la qual es feien passar per una associació d’autònoms dedicats al transport.

Per a crear l’associació captaven a persones en situació de vulnerabilitat o amb escassos recursos econòmics als quals a canvi d’una petita quantitat econòmica situaven com a autònoms i demanaven al seu nom targetes de proveïment de carburant amb línia de crèdit.

Una vegada aconseguides les targetes captaven a conductors de vehicles pesants mentre repostaven, principalment en àrees de servei de Catalunya, Comunitat Valenciana i Tenerife, i els oferien el combustible a un preu molt per sota al de mercat, amb la condició que ho abonessin en efectiu.

D’aquesta manera la xarxa criminal acumulava els diners en efectiu i al seu torn procedia al pagament del combustible fent ús de les targetes de crèdit. Aquests càrrecs s’anaven acumulant fins que els comptes arribaven a bloquejar-se per l’impagament de les quotes.

Les recerques van finalitzar duent-se a terme 10 registres domiciliaris, confiscant 97 targetes de crèdit, diversos contractes, telèfons, documentació i sent el total de diners estafats superiors a 250.000 euros, comptabilitzant-se més de 550 operacions realitzades per aquesta xarxa criminal en un curt període de temps.

La Policia Nacional dona per desarticulat el grup criminal amb la detenció de 26 persones als quals es considera presumptes responsables dels delictes de pertinença a organització criminal, estafa, usurpació d’identitat i falsedat documental.