Dilluns, 22 d'abril de 2024
És notícia

Catalunya tanca un dels setembres més càlids de les últimes dècades

Avatar photo

Catalunya ha tancat un dels setembres més càlids de les últimes dècades, sobretot pel que fa a les àrees del Pirineu i Prepirineu, i especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental i la Vall d’Aran. Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SNC), en aquests indrets les temperatures han superat en 2,5% la mitjana climàtica. En general ha estat un mes sec, tot i que s’han registrat precipitacions significatives al litoral i prelitoral sud, a Lleida i al Baix Empordà. Així, la característica principal del mes ha estat una ondulació marcada del corrent en jet, que va provocar pertorbacions i aiguats en alguns punts de Catalunya entre el dissabte 2 i el diumenge 3 de setembre, sobretot a les Terres de l’Ebre.

El SNC també ha subratllat que als observatoris de l’Ebre i Fabra, que són les dues principals sèries centenàries del país, ha estat el segon setembre més càlid de la història, només per darrere del 1987. Els pics de calor més intensa es van registrar entre els dies 3 i 5 de setembre, causats per la massa d’aire càlid del nord d’Àfrica impulsada per la mateixa DANA que va provocar els aiguats de l’Ebre. En aquest dia, es va arribar al rècord de temperatura màxima a 5 de les 115 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), concretament a la serra del Garraf, al Baix Penedès, a l’Alt Camp i al Tarragonès.

De la mateixa manera, el final de mes també ha estat marcat per una advecció càlida procedent del continent africà, que ha tingut lloc entre el 25 i el 30 de setembre i ha deixat una màxima de 36,2 °C al Pantà de Riba-roja, a la Ribera d’Ebre.

Precipitacions intenses a les Terres de l’Ebre, però menys pluja que l’habitual

Pel que fa a les precipitacions, només a les Terres de l’Ebre es van registrar precipitacions que han superat la mitjana climàtica. En concret, La DANA situada al sud-oest de la península Ibèrica va deixar aiguats els dies 2 i 3 de setembre, amb quantitats de pluja de més de 200 mm a punts del Montsià i del massís del Port. No obstant això, aquesta va ser l’única zona afectada per la DANA, ja que la pluja va ser inexistent a la resta del territori, exceptuant alguns xàfecs a diversos sectors de Ponent i del Pirineu.

Entre el 12 i el 14 de setembre també es van registrar tempestes pel pas d’un sistema frontal, que va causar precipitacions al Ripollès, la Garrotxa i Olot. Així mateix, a la Plana de Lleida es van recollir també entre 20 i 25 mm i a Berga una tempesta aïllada va deixar 60,3 mm de precipitació.

Els episodis de pluja més generalitzada, però, no es van registrar fins al 15 i el 16 de setembre, moment en què va ploure arreu de Catalunya, però només de forma abundant prop de la costa, amb més de 100 mm a punts del Baix Ebre. Segons el SNC, “no va ser un episodi de pluja excepcional”, però feia un any i mig que al conjunt de Catalunya no es registrava un dia tan plujós com el de divendres 15, quan de mitjana es van recollir més de 20 mm.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La I Festa del Tomàquet de Viladecans aplega 300 persones menjant tomàquet alhora

Notícia següent

S’inicia una nova temporada del mercat d’artesania, brocanters i pintura

Notícies relacionades