Catalunya recupera més de 300 receptes en perill d’extinció gràcies a les “Gastrosàvies” que mantenen viu el llegat culinari

La globalització, el ritme de vida actual i la pèrdua de les generacions més grans han posat en risc un patrimoni culinari únic

24 de novembre de 2025 a les 14:30h

Catalunya fa un pas endavant per preservar un dels seus tresors més fràgils: la cuina tradicional. Aquest dilluns, més de 250 persones s’han reunit a Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, en l’acte de cloenda del projecte Gastrosàvies, una iniciativa del Departament d’Agricultura que ha documentat més de 300 receptes tradicionals que estaven a punt de desaparèixer.

Entre les protagonistes de la jornada hi havia la Josefa Franch, del Delta de l’Ebre, que ho té clar: "S'està perdent perquè la joventut ja no vol aprendre cuinar i prefereix anar al bar, però la cosa bona està a casa". Per a ella, el secret de tot: "Si hi fiques amor i producte de qualitat, qualsevol plat és de categoria". Les seves paraules resumeixen l’essència del projecte: recuperar el coneixement de tota una generació de dones que han mantingut viva la cuina catalana sense manuals, però amb memòria i dedicació.

Un mapa culinari que s’estava apagant

La globalització, el ritme de vida actual i la pèrdua de les generacions més grans han posat en risc un patrimoni culinari únic. Per evitar-ho, Gastrosàvies ha recorregut el país realitzant 18 trobades etnogràfiques amb dones grans de diferents comarques.

El resultat és un receptari ampli i divers, que inclou plats tan emblemàtics com: Les patates amb fesols, la cassola de tros de Terres de Lleida, la carn de bèstia viva del Pirineu, el tiró amb naps de la Cerdanya, el costelló amb castanyes d’Osona i La Selva, la tenca en suc del Delta de l’Ebre, les farinetes de panís, o el pollastre amb poma de Lleida.

xató gastroavies (1)

Paral·lelament, la Fundació Alícia ha elaborat 12 vídeoreceptes protagonitzades per 12 gastrosàvies escollides, publicades setmanalment per divulgar i fer arribar aquest coneixement a les noves generacions.

Un homenatge al territori i al talent invisible

La trobada a Món Sant Benet ha servit com a punt final del projecte, però sobretot com a homenatge a les dones que, silenciosament, han estat les guardianes d’un patrimoni gastronòmic essencial. L’acte ha estat un espai d’intercanvi de vivències, receptes i reconeixement.

El conseller d’Agricultura, Òscar Ordeig, ha destacat que Gastrosàvies és una iniciativa pensada per mirar endavant sense perdre les arrels: "Volem projectar Catalunya els propers anys a través de la gastronomia, un sector clau de la nostra economia, però sempre amb arrels, tradició i coneixement. Hem d'identificar i salvar aquestes receptes que estem a punt de perdre".

Ordeig també ha reivindicat la força del sector primari i la qualitat del producte català: "Tenim la millor cuina del món perquè tenim els millors productes, els millors agricultors, ramaders i pescadors, i la millor dieta mediterrània… i no ens ho podem deixar perdre".

Salvar receptes és salvar identitat

Gastrosàvies no només recupera plats, sinó també històries, llenguatge culinari i una manera de viure. El projecte ha permès documentar un llegat que s’havia transmès oralment i que corria el risc de quedar arraconat per la cuina ràpida i la vida accelerada.

El missatge que deixa la iniciativa és clar: la cuina catalana continua viva gràcies a les mans i la memòria de les seves àvies. Ara, la responsabilitat passa a les generacions més joves. I com diu la Josefa, el secret és senzill: amor i producte de qualitat.

Sobre l'autor
Maria Lorenzo foto
Maria Lorenzo
Veure biografia
El més llegit