Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Catalunya es queda sense comerç: 1 de cada 4 empreses no superarà la crisi

Avatar photo

Una enquesta de Barcelona Oberta revela que el 35% dels negocis ubicats als principals eixos comercials de la ciutat no tornarà a obrir les portes

El coronavirus ha afectat molt durament tots els sectors de l’economia, però especialment el comerç, que ja es trobava en una situació complicada degut a l’auge de les grans plataformes de compra a través d’internet. Només en els darrers cinc anys, més de 70.000 comerços d’Espanya han hagut d’abaixar la persiana.

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha realitzat diverses enquestes a petits comerços arreu d’Espanya i ha trobat que més del 24% es planteja tancar el negoci abans que s’acabi el 2020 si la situació continua com ara. Això suposaria una pèrdua de 160.000 establiments.

Catalunya es queda sense comerç

Catalunya, molt marcada per l’absència de turisme, també està patint força les conseqüències de la pandèmia en l’àmbit econòmic. Per solventar-ho, els ajuntaments de les principals ciutats han creat polítiques i noves subvencions, que tractaran de salvar el teixit comercial i ajudar el petit comerç.

 

A mitjans d’abril, el Consistori de Tarragona va anunciar que destinarà 550.000 euros en ajudes per al sector comercial i cultural del territori. D’aquesta xifra, 300.000 euros aniran a ajuts per als propietaris de comerços que es van veure afectats pel confinament, no siguin grans tenidors i hagin reduit l’arrendament als inquilins. A més, Ematsa cedirà 150.000 euros oferint diverses ajudes a petits empresaris i famílies vulnerables.

A la capital catalana la situació tampoc és positiva. Aquest estiu, l’associació de comerciants Barcelona Oberta va realitzar una enquesta, en què s’ha revelat que el 35% dels negocis ubicats als principals eixos comercials de la ciutat no tornaran a obrir les portes. Aquests negocis, ubicats a Passeig de Gràcia, la Diagonal, la Rambla o la Barceloneta, es dediquen pràcticament al comerç turístic o de luxe, dos àmbits molt castigats pel coronavirus. Al Carrer de Ferran (Barri Gòtic), per exemple, ara mateix es poden contar fins a 40 els locals tancats, que abans de la pandèmia estaven actius.

D’altra banda, en una peça publicada al maig, la Vanguardia avançava que la pandèmia ja va obligar a tancar almenys una trentena de botigues, principalment de caràcter familiar i amb pocs treballadors, segons les dades de l’associació Barna Centre.

 

Pel que fa a Lleida, el president de l’Eix Comercial estima que el coronavirus ha comportat una pèrdua d’uns 10 milions d’euros en aquesta zona, la principal àrea comercial de la ciutat, i el tancament de diverses botigues. El Segrià s’ha vist especialment afectat per la crisi, ja que que van patir des del juliol unes restriccions més estrictes per evitar la propagació del virus. Per aquest motiu, la Generalitat finançarà amb 4 MEUR uns ajuts destinats a la reactivació del sector comercial i la restauració de Lleida i els sis municipis del Baix Segrià.

 

Per últim, el programa “Aixequem persianes”, de l’Ajuntament de Girona, destinarà 30.000 euros a fomentar que s’implantin activitats econòmiques en aquells locals, carrers i barris més afectats per la situació econòmica. Fins ara, el programa s’aplicava als barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i Can Gibert del Pla. Ara, però, s’estén també a Campdorà, Carme, Eixample Sud, Font de la Pólvora, Gavarres, Hortes, La Creueta, Mas Xirgu, Pedreres, Pedret, Pont Major, Torre Gironella i Vila-roja.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Iceta reclama eleccions per obrir una nova etapa d'”àmplies majories”

Notícia següent

La intensitat del vent preocupa els Bombers per extingir l’incendi de Vinebre

Notícies relacionades