Catalunya es mantindrà en alerta groga per gelades

Amb temperatures de fins a -8 graus centígrads

Un total de 17 províncies de l’interior peninsular estaran aquest dilluns 24 de gener en avís groc (risc) per gelades, amb temperatures de fins a -8 graus centígrads, segons la predicció de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En concret, les gelades afectaran, sobretot, de matinada i a primera hora del matí, Osca, Terol, Saragossa, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Salamanca, Segòvia, Sòria, Valladolid, Zamora, Guadalajara, Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

A més, Cadis estarà en alerta groga per fenòmens costaners, amb vents de força 7, ocasionalment 8, a l’oest de l’Estret i sud de la zona de Trafalgar, i intervals d’est o sud-est força 7 al sud de la zona Guadalquivir-Cabo Roche mar endins.

D’altra banda, a l’àrea mediterrània hi haurà intervals de núvols, amb alguna precipitació feble i dispersa al voltant de l’Estret i, amb baixa probabilitat al litoral de la Comunitat Valenciana i de Múrcia. A més, al terç sud-oest peninsular hi haurà intervals de núvols mitjans i alts que aniran en augment.

A la resta del quadrant sud-est peninsular s’esperen alguns intervals de núvols baixos durant la primera meitat del dia; i pocs núvols o cels buits a la resta de la Península. A Canàries, els cels estaran ennuvolats a les illes occidentals, sense descartar precipitacions, i amb intervals de núvols a les orientals.

Tampoc es descarten boires matinals al sud de Castella-la Manxa i interior de Galícia, segons la predicció de l’AEMET, que avisa així mateix de calitja al sud-oest peninsular.

Quant a les temperatures màximes, pujaran al nord de l’altiplà Nord, serralada Cantàbrica, alt Ebre, País Basc, Navarra i Pirineus, mentre que experimentaran pocs canvis a la resta i també en les mínimes.

Es mantenen les gelades a gran part de l’interior nord, centre i est de la Península, més intenses a Pirineus, valls de l’altiplà Nord i entorn del sud del sistema Ibèric, i més febles i disperses a l’interior del quadrant sud-est.

Quant al vent, serà fort a l’Estret i amb intervals de fort a Alborán. Per la seva banda, bufarà de l’est al nord de Galícia i del nord-est al litoral sud-est, i serà fluix de l’est a la resta de la meitat sud peninsular i fluix variable a la resta del país.