Catalunya, en risc extrem

La multiplicació dels contagis dels últims dies, sobretot entre joves i adolescents, ha fet que Espanya hagi tornat al risc extrem de transmissió de Covid, que vol dir que la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants se situa per sobre dels 250 casos. Des del 22 de febrer que no s’arribava a aquest llindar.

En una setmana, la incidència ha passat de 106 a 252 (un increment d’un 137%) i s’ha disparat entre els no vacunats, que són els més joves.

En el cas de la franja 20-29 anys, aquesta incidència puja a 814 i en la franja de 12-19 anys és de 729.

La mitjana estatal és aquesta, però si ens centrem a Catalunya la dada puja encara molt més: 2.009 al tram 20-29 anys, en el qual és la comunitat amb una incidència més elevada, seguida de Cantàbria, Castella i Lleó i Astúries, i 1.473 en el de 12-19 anys, en què Catalunya ocupa el segon lloc de la llista, superada per Navarra i seguida per Castella i Lleó i Cantàbria.

La ministra, Carolina Darias, ha remarcat l’impacte en aquests trams d’edat i ha advertit que, estadísticament, alguns dels joves afectats acabaran hospitalitzats.

Per això ha fet una crida a mantenir les mesures de prevenció. “Hem de fer responsables els joves, sense responsabilitzar-los”, ha afirmat en la compareixença posterior al Consell Interterritorial de Salut, on hi ha tant el govern espanyol com les autonomies.

Contagis pel relaxament de les mesures en concentracions

Darias ha afegit que s’ha constatat que hi ha un patró comú d’aquests contagis. “La majoria de consellers de les diferents comunitats coincideixen a dir que els contagis es produeixen en grans concentracions de gent en espais interiors, però també en exteriors, amb baix compliment de les mesures de control, la distància i la mascareta”, ha afirmat.

En el cas del brot originat a Mallorca, ha indicat que ha afectat 12 comunitats, amb 2.500 casos entre 9.300 viatgers.”És el de major repercussió i efecte mediàtic, però hi ha nombrosos viatges associats a increments de brots importants”, ha manifestat.