No hi ha constància de catalans afectats pel terratrèmol de Turquia

Segons els primers recomptes ha causat més de 2.300 morts

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea no té constància “a hores d’ara” que hi hagi catalans víctimes del sisme que ha assolat aquest dilluns part de Turquia, Síria i el Kurdistan, i que segons els primers recomptes ha causat més de 2.300 morts. Tampoc hi ha constància que les àrees dels projectes finançats per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament hagin estat directament afectades pel sisme.

Tot i això, el Departament segueix al minut l’evolució de la catàstrofe per actualitzar les dades tenint en compte la magnitud dels terratrèmols. El Departament està en contacte amb la cònsol de Turquia a Barcelona i amb el cònsol espanyol a Turquia per conèixer de primera mà les afectacions.

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, s’ha reunit aquest dilluns a la tarda de forma telemàtica amb el responsable d’Afers Exteriors del govern de Rojava, Badran Chia Kurd, i li ha traslladat la plena disposició del Govern. Les autoritats locals encara estan fent balanç dels danys i elaborant informes d’afectació.

El Departament també ha mostrat a les entitats que treballen sobre el terreny, organitzacions internacionals i ONG, la disposició del govern a activar l’ajut humanitari que sigui necessari. Les actuacions concretes –sigui en la primera fase d’emergència o en les posteriors tasques de reconstrucció- es concretaran a partir dels informes de les mateixes entitats i de les peticions de les autoritats locals.

Cal recordar que els pressupost per al 2023 del Govern augmenten un 50% la dotació per a Emergències Humanitàries, que passa de 4 a 6 milions d’euros.