La comissió de l’Acadèmia del Cinema Català ha identificat que Eduard Cortés va exercir assetjament sexual “quid pro quo”, un “xantatge sexual” amb què va forçar una vintena de dones a escollir entre “sotmetre’s a certs requeriments sexuals o perdre o no tenir accés a certs beneficis o condicions en el treball“, fet que implica, segons l’ens, un “abús d’autoritat”.
L’Acadèmia ha demanat “disculpes públiques” a través d’un comunicat als socis i als mitjans per les “escletxes comunicatives” que s’han produït entre les víctimes i l’entitat, així com per qualsevol gestió que “hagi pogut causar revictimització”. Actualment, manté un canal de comunicació obert amb elles per continuar treballant en l’erradicació de les violències masclistes.
La comissió -formada per una advocada, una psicòloga especialitzada en violència masclista i la coordinadora del departament contra abusos- conclou que les víctimes van patir ciberassetjament sexual del cineasta.
Segons els relats publicats, es va demanar material fotogràfic i audiovisual de caràcter sexual, amb l’excusa de valorar-lo per a possibles projectes professionals, que “mai es van portar a terme”. També es van produir, segons els testimonis, comportaments verbals i propostes sexuals “insistents, no desitjades per les persones que les rebien”, i que afectaven la seva dignitat.
Segons el comunicat, en les conductes descrites per les actrius a través de les xarxes socials, es visibilitzen diferents situacions de desigualtat de poder (com l’edat i la trajectòria professional, i la posició a la indústria del cinema), que segons refereixen els relats, fa servir per ocupar una situació de superioritat, des de la qual realitzar xantatge sexual per poder accedir a aquestes oportunitats.
Expedient arxivat perquè ja no és soci
Com ja es va anunciar, l’Acadèmia va establir dues mesures cautelars. D’una banda, la suspensió dels drets corresponents a la condició d’acadèmic durant la vigència del procediment sancionador i, de l’altra, la desqualificació per a la participació en els Premis Gaudí o qualsevol altre projecte o activitat de l’Acadèmia. En el moment en què s’anaven a comunicar, però, Eduard Cortés va demanar la baixa voluntària com a acadèmic.
Ara, com que el reglament de l’entitat no permet actuar sobre persones que no en siguin sòcies, l’expedient va quedar arxivat provisionalment i es reobrirà de forma immediata en cas que aquesta persona sol·liciti novament l’alta.
L’Acadèmia també va aplicar el codi de conducta inclòs en les Bases dels Premis Gaudí, les quals contemplen la possibilitat de no permetre la participació ni assistència a l’acte de cap persona implicada en un cas de violència sexual.