La campanya d’estiu a Catalunya, que va tenir lloc entre el 15 de juny i el 15 de setembre, ha finalitzat amb un balanç de 17 víctimes mortals a les platges i 7 en piscines, segons ha informat Protecció Civil de la Generalitat. Tot i que les xifres són menors en comparació amb l’estiu anterior —25 morts a platges i 11 en piscines el 2023—, aquest any s’han registrat 10 morts abans de l’inici oficial de la campanya.
A més de les morts a platges i piscines, també s’ha reportat el cas d’un home de 59 anys, de nacionalitat francesa, que va perdre la vida mentre practicava submarinisme nocturn a la Cala Montgó, a l’Escala, el passat 14 de setembre.
Perfil del mort a les platges: home de més de 65 anys i a la Costa Brava
Les víctimes mortals a les platges han estat principalment homes (15 de 17) i majoritàriament de més de 65 anys (12 persones). Per zones, la Costa Brava ha estat la més afectada amb 10 morts, seguida de la Costa Daurada amb 5 i Barcelona amb 2. Del total de morts, 5 van ocórrer en platges amb vigilància activa i bandera verda, 4 amb bandera groga, i 8 en zones no vigilades o fora de l’horari de vigilància.
Les nacionalitats de les víctimes inclouen 9 espanyols, 3 francesos, 1 alemany, 1 rus, 1 suís, 1 neerlandès i una persona de nacionalitat no identificada. El mes de juliol va ser el més tràgic amb 6 ofegaments.
Set morts a les piscines, inclòs un menor d’edat
A les piscines, s’han comptabilitzat 7 morts, 6 de les quals van tenir lloc en piscines privades o comunitàries, i 1 en una piscina d’ús públic. Les víctimes inclouen 5 persones majors de 65 anys, 1 de 53 anys i 1 menor d’edat. Entre aquestes víctimes, 4 eren homes i 3 dones.
El SEM atén 153 persones per ofegaments
El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 153 persones per ofegaments aquest estiu, de les quals 35 eren infants. La majoria d’intervencions s’han dut a terme a platges (86 casos), seguit de piscines (60 casos) i altres zones aquàtiques.
Crida a la precaució en activitats aquàtiques
Protecció Civil i el Departament de Salut han fet una crida a la ciutadania perquè no abaixin la guàrdia en activitats aquàtiques, recordant la importància de seguir les normes de seguretat, especialment en la vigilància d’infants en entorns aquàtics.