BASF convoca els V Premis a la millor pràctica d’Economia Circular

Avatar photo

L'objectiu d'aquests premis és reconèixer aquells projectes i treballs de recerca que contribueixin de manera substancial al desenvolupament de la competitivitat empresarial al nostre país

El Grup BASF i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat i amb la col·laboració d’Efe Verda com a mitjana partner han obert la convocatòria per a la cinquena edició dels premis a la millor pràctica d’Economia Circular a Espanya. L’objectiu d’aquests premis és reconèixer aquells projectes i treballs de recerca que, basats en l’economia circular, contribueixin o tinguin el potencial de contribuir de manera substancial al desenvolupament de la competitivitat empresarial al nostre país, amb especial atenció en aquells projectes que incloguin la perspectiva de la sostenibilitat ambiental i social en el desenvolupament i objecte d’aquests. El termini de recepció de candidatures, que ha començat avui, estarà obert fins al pròxim 23 de juny 2023.

 

Carles Navarro, director general de BASF Espanyola, lloa la voluntat de totes dues institucions per impulsar l’economia circular al llarg d’aquests cinc anys. Un compromís, explica, alineat amb el “ferm compromís de BASF amb l’economia circular i la sostenibilitat. D’una banda, fem esforços per circularitzar els nostres propis processos industrials i, per un altre, com a empresa química, investiguem i desenvolupem solucions perquè uns altres trobin el seu camí cap al model circular. Tota iniciativa encaminada a fomentar nous models, productes i serveis d’aquestes característiques que siguin beneficiosos per a la societat i el medi ambient, tindrà en BASF un aliat. Ara més que mai és important crear química per a un futur sostenible”.

 

Les categories en les quals es divideix en premi són:

  • Millor Iniciativa Pública
  • Millor pràctica Circular Grans Empreses
  • Millor pràctica Circular en PIME’s
  • Millor Start-up Circular
  • Millor pràctica Circular en el Món Acadèmic
  • Millor pràctica Circular a la Divulgació: es premiaran aquells treballs o articles en mitjans de comunicació; treballs científics, iniciatives de difusió o divulgació d’influencer, millor iniciatives en blogs, etc., relacionats amb l’economia circular.

 

Els criteris pels quals es regeixen les candidatures i opcions per al premi són:

  • Projectes en fase de desenvolupament, sigui aquest parcial o total, en el moment de presentar la candidatura.
  • L’àmbit d’actuació sigui el territori espanyol, amb independència que el seu abast sigui nacional, regional o local a Espanya.
  • Amb resultats – totals o parcials – verificables.
  • Basats en el concepte d’economia circular i que contribueixin a reduir o evitar la utilització de recursos naturals de la nostra economia a través dels models de negoci anteriorment citats.

 

Les bases dels premis estaran exposades en el butlletí del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat www.responsabilidadimas.org.

 

El jurat estarà compost per prestigiosos experts en l’àmbit institucional, acadèmic i empresarial en matèria d’innovació empresarial i tecnològica, desenvolupament de programes formatius i de sostenibilitat, a més, per alts directius de BASF a Espanya i el Club d’Excel·lència en Sostenibilitat.

 

Les iniciatives guanyadores, així com la resta de les propostes presentades, formaran part de la biblioteca en línia de bones pràctiques en economia circular d’Espanya, el major d’aquestes característiques i impulsat per BASF a partir dels seus premis. Allotjada en la plataforma Responsabilitat/i+ del Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, la plataforma permet filtrar per grandària de l’organització, model de negoci circular i per sectors.

Guanyadors de l’edició anterior

Amb un centenar de projectes i iniciatives presentades en l’edició anterior que contribueixen a circularitzar l’economia i que fan front al desafiament dels recursos naturals limitats, els guanyadors del 2022 van ser els següents:

 

Millor Iniciativa Pública: Aigües de Mataró pel projecte Xarxa de calor i fred amb energies recuperades de residus a Mataró (Tub verd). TubVerd és una xarxa urbana de distribució de fred i calor que aprofita l’energia residual generada per una sèrie d’infraestructures ja existents a la ciutat, com són l’estació depuradora i la incineradora, substituint el consum de combustibles fòssils per a climatitzar i proveir d’aigua calenta sanitària als edificis públics i de particulars.

 

Millor pràctica circular per a Grans Empreses: Heineken pel projecte “Decididament Verds” que aposta per la reutilització de productes secundaris derivats de l’elaboració de cervesa, amb l’objectiu de maximitzar la circularitat en tota la cadena de producció aconseguint el 95% de residus revaloritzats i reutilitzant 220.000 tones de productes derivats de l’elaboració de cervesa, integrant-los en altres indústries per a la seva reutilització.

 

Millor pràctica circular en Pimes: SIGNUS, amb el seu projecte d’Utilització de pneumàtic reciclat en Sistemes de Protecció per a Motociclistes i optimització del seu procés de fabricació. SIGNUS és un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor de pneumàtics que compta amb més de 300 empreses adherides i que ha gestionat més de 2.500.000 de tones de pneumàtics fora d’ús; La seva missió és garantir l’adequat tractament dels pneumàtics fora d’ús des de la seva generació fins a la seva transformació en matèries primeres amb valor, a més de desenvolupar noves aplicacions del pneumàtic i fomentar les ja existents.

 

Millor Start-up circular: CIRCOOLAR el projecte del qual “Vestim de sostenibilitat a les empreses” persegueix vestir les empreses compromeses amb la sostenibilitat a través dels seus propis compromisos. Roba laboral, uniformitat i marxandatge tèxtil dissenyat, produït i confeccionat sota els principis de l’economia circular i d’impacte social (prenguis d’origen reciclat i orgànic, reciclables i circulars i d’impacte social).

 

Millor pràctica circular en el Món Acadèmic: Universitat Francesc de Vitòria va ser reconegut amb el projecte Plàstic en el mercat: vallehermosocircular.es; Vallehermoso Circular és un projecte de recerca, transferència i innovació educativa de la Universitat Francesc de Vitòria de Madrid a través del qual s’implica docents, investigadors, alumnes i institucions dels sectors públic i privat per al disseny d’un model de gestió circular en el mercat de Vallehermoso, escalable i reproduïble en la xarxa de mercats municipals.

 

Millor pràctica circular en la Divulgació: UNITAT EDITORIAL pel seu projecte EXPANSIÓ Economia Sostenible que és un espai d’informació dedicat a la divulgació i al coneixement de la sostenibilitat, de tota l’actualitat relacionada amb la sostenibilitat, plans estratègics de sostenibilitat de les empreses, de l’economia circular, la mobilitat i les ciutats sostenibles, les energies renovables, la regulació, els plans i fons públics enfocats a la descarbonització, i dona compte dels criteris d’inversió sostenible de fons i productes financers.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El Museu de Valls rep la donació d’obres del pintor Vicenç Rodes

Notícia següent

‘Històries Amagades’ proposa una ruta pel Pont del Diable de Tarragona

Notícies relacionades