El departament de Patrimoni Cultural inicia la publicació en línia de les memòries arqueològiques de les intervencions que es realitzen al Principat, i que fins ara només es podien consultar adreçant una sol·licitud de consulta a l’Àrea de patrimoni cultural.
Les memòries arqueològiques recullen les dades generals de les intervencions arqueològiques dins el seu context històric i geogràfic, defineixen l’àrea intervinguda, expliquen les causes i la metodologia de la intervenció i exposen els resultats obtinguts mitjançant l’actuació arqueològica, tot esdevenint un element de gran importància en la recerca històrica i arqueològica.
Les memòries es poden consultar a la web del departament de Patrimoni Cultural dins l’apartat ‘Publicacions’, secció de ‘Memòries arqueològiques i paleontològiques’.
Així, es publiquen les memòries de les intervencions arqueològiques següents:
Les prospeccions a la Vall del Madriu-Perafita-Claror (2004-2009)
La Casa Rossell d’Ordino (2005)
El Pont Pla d’Escaldes-Engordany (2005)
La casa Ribot d’Escaldes-Engordany (2006)
El Pont de la Margineda (2008)
La Roureda de la Margineda (2011, 2012 i 2013-2014)
La tomba medieval de Prats de Canillo (2014)
L’orri d’Encenrera (2014-2015)
L’orri d’Emportona d’Encamp (2014)
Les prospeccions a la Coma del Forat (2014)
Les prospeccions al sector septentrional d’Ordino (2016)
El cementeri de Santa Coloma (2017)
D’aquesta manera es dona compliment a l’article 17 del Reglament d’intervencions arqueològiques i paleontològiques que insta a l’Administració Pública a fomentar la publicitat i comunicació dels treballs realitzats. Tanmateix el públic especialitzat i interessat tindrà accés lliure a aquests recursos.
Així mateix, amb la intenció de difondre i donar accés a la informació de les zones d’interès patrimonial, s’ha incorporat la informació referent a la carta arqueològica i paleontològica al geoportal d’infraestructures de dades espacials (IDE Andorra) perquè la ciutadania tingui accés a la informació mitjançant aquesta eina cartogràfica. Totes les dades estan englobades sota la rúbrica de Patrimoni Cultural del visor de capes. En aquest apartat, s’inclouen actualment els espais de presumpció arqueològica i paleontològica, a fi de facilitar l’accés de la ciutadania a aquesta informació.
La voluntat del Departament és anar actualitzant aquests continguts en format digital i, les memòries arqueològiques i paleontològiques de les quals es disposa, així com altres estudis i materials que puguin ser d’interès per aprofundir en el nostre patrimoni cultural.