ALERTA: Pfizer admet nous efectes secundaris de la seva vacuna

La pandèmia de la Covid-19 segueix assotant casa nostra, encara que per sort la situació ha canviat molt. La cinquena onada, que ja ha deixat a Espanya per sobre dels 700 casos d’incidència, no està provocant tantes morts.

No obstant això, els contagis segueixen sumant-se a desenes de milers cada dia, però els hospitals estan aguantant. En algunes zones, la situació es va descontrolar de tal manera que fins i tot s’ha notat la seva incidència en les UCI.

Però tot i això, les morts per Covid han baixat molt. La raó a aquest descens la trobem en les vacunes, ja que la població més vulnerable a la malaltia ja ha estat immunitzada.

Segons l’últim informe de Sanitat, del 26 de juliol, gran part de la població adulta està vacunada. El 92% dels majors de 40 anys té almenys una dosi, mentre que el 86% ja té les dues.

Això vol dir que, encara que emmalalteixin, les probabilitats de patir un cas greu de la malaltia disminueixen considerablement. I això s’està notant en els hospitals, que estan aguantant millor l’envestida de la cinquena onada.

La vacunació és el principal motiu pel qual aquesta onada no està sent com les anteriors. Ni les que puguin venir després ho tornaran a ser tampoc. La pandèmia de Covid com la vam conèixer fa un any difícilment tornarà a repetir-se.

Només l’aparició de noves variants que se saltin la immunitat de les vacunes podria posar en perill el control de la pandèmia. De moment, Delta és la que s’està convertint en majoritària al nostre país. És una variant molt més transmissible, però que, en principi, també sucumbeix davant la vacuna, tal i com explica Catalunya Diari.