Alerta per fortes ratxes de vent aquest dimecres i dijous

El vent podria superar els 72 km/h al centre i sud de Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha activat per aquest dimecres el pla Ventcat, per fortes ratxes superiors als 72 km/hora al centre i sud del país. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l’episodi tindrà lloc entre la matinada de dimecres i dijous al matí, i sobretot durant el matí i la tarda de dimecres. Aquesta previsió impacta de ple amb l’operació tornada del pont i fa que es demani extremar la precaució en la conducció.

A més, es demana evitar perills en activitats a l’aire lliure i, en l’àmbit urbà, ser prudent amb la possible caiguda d’elements estructurals o altres objectes penjats a façanes. Protecció Civil, de fet, demana retirar elements com les decoracions nadalenques en cas que no es pugui garantir la seva subjecció.

Alhora, les previsions meteorològiques per aquest dimecres han propiciat que s’hagi posat en prealerta tant el pla Neucat per fortes nevades a la Vall d’Aran com el pla Procicat per onatge intens al Barcelonès i el Garraf.

Aquests càlculs meteorològics se sumen als vents d’alta velocitat previstos per aquest dimecres, que afectaran especialment el Bages, l’Anoia, el Baix Llobregat, l’Alt i Baix Penedès i el Garraf. En concret, els models indiquen que les ventades bufaran de component oest, amb predomini del ponent fins a mitja tarda de dimecres i del mestral a partir de llavors.

Davant l’alta intensitat del vent prevista, Protecció Civil demana mantenir una especial atenció a la carretera, amb propostes com reduir la velocitat, agafar el volant amb força o anar amb compte amb els avançaments de vehicles de grans dimensions. També recomana evitar les activitats a l’aire lliure a zones boscoses on podrien caure arbres o branques i, en definitiva, recomana que les activitats a l’exterior només es realitzin si es pot garantir la seguretat total de les persones.

En l’àmbit urbà, es demana anar amb compte amb el possible despreniment d’elements estructurals i fa referència explícita a les decoracions nadalenques com un element a vigilar. Tampoc és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables, adverteix l’òrgan català.

Prealerta per neu i onatge

D’altra banda, el pla Neucat ha entrat en prealerta perquè el Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat nevades que podrien produir acumulacions de neu superiors als 5 centímetres a cotes per sobre dels 700 metres a la zona de la Vall d’Aran. Així, també es preveu que la cota de neu baixi ràpidament dels 1.600 metres de matinada fins a qualsevol cota al llarg del matí. En aquest sentit, es recomana a la ciutadania comprovar les incidències de trànsit abans de sortir de casa i, en el trajecte, portar cadenes, manta, llanterna i els telèfons carregats.

Pel que fa al mar, l’ens meteorològic preveu onades superiors als 2,5 metres a la costa del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Garraf entre el matí i el vespre d’aquest dimecres. Com a prevenció, es reclama evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades.