Abusa d’una menor que va conèixer per Instagram

Un jove ha estat condemnat a dos anys de presó per abusar al gener de 2018 d’una menor de 16 anys -la jove tenia 15-, a la qual l’home havia conegut a través de la xarxa social Instagram. El jove és resident en el municipi d’Ibi (Alacant) i ha estat condemnat per l’Audiència Provincial d’Alacant.

La sentència, dictada per un tribunal de la Secció Tercera, considera provat que el processament, de 20 anys en aquell moment, va concertar una cita amb la menor, a la qual havia conegut en l’estiu de 2017 després d’establir contacte a través de la xarxa social, basada en la publicació de fotografies compartides.

Segons aquest text, tots dos es van reunir en l’avinguda de Maisonnave d’Alacant, en una cita a la qual la menor va acudir acompanyada per tres amigues, també menors d’edat.

El grup va acudir, en primer lloc, a un restaurant de menjar ràpid de l’Esplanada i, després, les quatre noies van accedir a acompanyar a l’acusat fins a l’estació d’autobusos.

No obstant això, el processat va entrar a un centre comercial pròxim amb la intenció d’acudir al bany i va aconseguir que la menor amb la qual havia concertat la cita li acompanyés.

Una vegada en el bany, tots dos van començar a besar-se fins que l’acusat li va baixar els pantalons a la noia per a penetrar-la, malgrat que ella havia tractat d’evitar-lo i, després de reiterar la seva negativa, va aconseguir que l’acusat cessés en la seva actitud.

L’acusat va admetre el contacte sexual en el moment del judici, encara que va al·legar que desconeixia que la noia fos menor de 16 anys, al mateix temps que va sostenir que ella no havia negat el seu consentiment al fet que es produís el contacte sexual, per la qual cosa el seu defensa va sol·licitar inicialment la seva lliure absolució.

No obstant això, el tribunal conclou que l’acusat sí que era coneixedor de l’edat de la jove, la qual cosa constitueix prova suficient per a considerar-li autor d’un delicte d’abús sexual a menor de 16 anys, atès que el propi processament havia reconegut l’autoria de l’acte sexual.

El tribunal considera que, al principi, sí que va poder mostrar-se un consentiment tàcit al contacte sexual fins que la menor li fes veure a l’acusat que no volia de manera expressa i aconseguís que deposés la seva actitud.

En aquest sentit, els magistrats apunten que la jove va explicar, durant la seva declaració, que només havia accedit a “embolicar-se” amb ell i que només mantenia un “tonteo” amb l’acusat, al mateix temps que va subratllar que cada vegada que el processament li proposava mantenir relacions sexuals sempre responia a la proposta amb evasives com “ja veurem”.

Aquesta manifestació s’hauria corroborat a través dels missatges creuats entre tots dos a través de l’aplicació per a telèfons mòbils Whatsapp, segons la sentència, una sèrie de missatges en els quals la menor també hauria expressat un cert penediment.

El tribunal ha accedit a aplicar l’atenuant de consentiment donada la “proximitat” en el grau de maduresa existent entre l’acusat i la menor, a pesar que entre tots dos existia una diferència de cinc anys.

Al seu torn, el tribunal estima l’atenuant de reparació del mal, en tant que l’acusat havia consignat abans del judici els 6.000 euros com a quantitat sol·licitada per la Fiscalia i l’acusació particular en concepte d’indemnització pel mal moral ocasionat.
Per tot això, la sentència imposa al processament la pena de dos anys de presó, a més d’altres tres anys de llibertat vigilada i la prohibició d’aproximar-se a la víctima a menys de 500 metres.

La sentència és recurrible en apel·lació davant la Sala civil i el Penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJCV) en el termini de deu dies.