11 milions de pobres, 2 milions i mig més que abans de la pandèmia

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
Pla general de gent passejant i comprant en un carrer de Tarragona. Foto: ACN

La pobresa es dispara a Espanya i aconsegueix nivells molt alts. Actualment, hi ha més d’11 milions de persones en situació d’exclusió, el que suposa dos milions i mig més respecte a 2018.

La crisi sanitària del coronavirus està ampliant la fractura social, tal com demostra l’informe de la fundació Foessa. Aquest és el primer estudi estadístic que analitza amb rigorositat els efectes de la pandèmia en la societat.

La pobresa passa del 9,5% a l’11,2%, que representa un gran canvi en un període tan curt de temps. Això pot provocar una societat fracturada, especialment quant a desigualtat per gènere, edat i origen.

Els rics dupliquen la seva fortuna

Els deu homes més rics del món han duplicat la seva fortuna, en passar de 700.000 milions de dòlars a 1,5 bilions de dòlars (1.300 milions al dia) en els primers dos anys de la pandèmia que, per altra banda, ha empitjorat els ingressos del 99% de la humanitat i ha dut més de 160 milions de persones a la pobresa, segons Oxfam Intermón.

“Si aquests deu homes perdessin demà el 99,999 % de la seva riquesa, continuarien sent més rics que el 99% de les persones del planeta”, afirma el director de l’ONG, Franc Cortada. “Acumulen sis vegades més riquesa que els 3.100 milions de persones més pobres del món junts”.

En el nou informe d’Oxfam Intermón ‘Les desigualtats maten’, publicat aquest dilluns amb motiu de l”Agenda de Davos del Fòrum Econòmic Mundial, l’organització afirma que lluitar contra les desigualtats evitaria la mort de 21.000 persones al dia o una persona cada quatre segons. “Es tracta d’estimacions conservadores basades en el nombre de morts causats en l’àmbit global per la falta d’accés a serveis de salut, la violència de gènere, la gana i la crisi climàtica”, detalla.