Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

Vic guanya un nou espai de qualitat al voltant del riu

Avatar photo

Ahir es va tornar a celebrar el ple de l’Ajuntament de Vic telemàticament després de l’actualització de mesures sanitàries per fer front a la cinquena onada de la pandèmia. En la sessió telemàtica, i amb el vot en contra de Capgirem Vic i el PSC i l’abstenció d’ERC, es va aprovar l’adquisició del terrenys de la zona de Genís Antel. Uns terrenys que abans de l’actual POUM estaven programats per construir habitatge i amb el nou Planejament, vigent des de fa dos anys, forma part del Pla Especial del Riu i es preveu com a sòl no urbanitzable.

Per això, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va detallar que quan el sòl urbanitzable es passa a qualificar com a espai verd la propietat pot reclamar. Ha estat així i un cop s’ha rebut la petició l’Ajuntament ha optat per arribar a un acord, mitjançant una permuta a un preu molt raonable (equivalent a 2,7 milions d’euros) i que estalvia arribar a un contenciós que podia arribar a 10 milions d’euros, gairebé quadruplicant la xifra acordada.

Palmero va mostrar-se satisfeta que la ciutat guanyi un nou espai de qualitat al voltant del riu, que permetrà poder-lo transformar i donar-li un ús públic.

Viqui Terricabras, regidora d’ERC, va exposar que els hauria agradat que la voluntat política també s’hagués plasmat en la plaça de la Noguera. “Quan hi ha voluntat es poden fer permutes perquè tant importants són els espais de la zona de l’Atlàntida com els de la plaça de la Noguera”, va subratllar.

Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, va dir votar-hi en contra tot posant en dubte el disseny fet en el seu moment pel tàndem de l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal i el regidor Xevi Solà. “La vostra alegria ens genera preocupació”, va afegir.

Fabiana Palmero va remarcar que els terrenys de Genís Antel s’havien d’expropiar tant sí com no ja que com a administració s’hi està obligat, ja sigui amb un acord com és el cas, o amb un contenciós que costaria quatre vegades més del preu acordat. “Optem per donar un ús més ràpid i al millor preu”, va dir.

Un cop més, la regidora d’Urbanisme va recordar que en el moment d’aprovació del POUM la plaça de la Noguera sortia com a zona d’equipament i la zona de Genís Antel com a zona verda. “No volem una plaça de la Noguera que sigui un lloc erm com ara si no que sigui un espai públic de qualitat, com es va aprovar amb el vot favorable d’ERC en l’actual POUM”, va reblar Palmero.

Restauració de l’obra de Sert per reimpulsar el turisme

Amb els vots en contra d’ERC, Capgirem Vic i PSC es va aprovar la subvenció de 225.000 euros (repartida en tres anualitats el 2021, 2022 i 2023) per la restauració i valorització de l’obra de Sert a la catedral de Vic. La regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, va detallar que es té l’objectiu de fomentar el turisme cultural i sostenible com recull el primer Pla Estratègic de Turisme de Vic i que per això s’actuarà en la Catedral, considerada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Roura va exposar que el conveni, a raó de 75.000 euros en tres anys, permetrà acollir els quatre evangelistes de Sert que fins ara eren a l’església de la Pietat, restaurar i adequar diferents elements arquitectònics de la catedral de Sant Pere. La regidora va subratllar la necessitat de donar suport a la restauració de les obres de Sert perquè s’afavoreixi la reactivació del turisme a la ciutat.

Maria Balasch, regidora d’ERC, va mostrar-se en contra de destinar 225.000 euros del romanent, que l’Estat va alliberar per fer front a la pandèmia, i va titllar-ho d’èticament rebuscat. A més, va recordar que se subvencionava al Bisbat que no paga l’IBI.

En la mateix línia, Susanna Vives, de Capgirem Vic, va mostrar el seu respecte per l’obra però va qualificar d’escandalós destinar ajuts a l’Església. “Aquests diners es podrien destinar a necessitats socials infinitament més justes”, va reblar.

La regidora del PSC, Carme Tena, també es va posicionar en contra de donar una subvenció a l’Església i donar diners del romanent al Bisbat. “Hi ha moltes altres maneres de reactivar el turisme”, va afegir.

Anna Erra, alcaldessa de Vic, va recordar que el turisme és una de les activitats que més fa reimpulsar Vic i la inversió per millorar l’obra de Sert l’ajudarà a reactivar encara més. “No ens lliga que estiguin a favor del patrimoni de Sert i que no estiguin d’acord amb unes subvencions per restaurar les obres de Sert”, va exposar Erra.

En el mateix àmbit de reimpuls turístic, però amb el vot unànime, es va aprovar el lliurament d’una subvenció de 40.000 euros al Patronat d’Estudis Osonencs per millorar el Temple Romà i el Palau dels Montcada durant els anys 2021 i 2022.

El regidor de Barris, Josep-Ramon Soldevila, va exposar que el monument necessita unes intervencions i que la subvenció es proposa després d’haver-se reunit amb la junta del Patronat per intervenir en un important punt d’interès de la ciutat.

Prèviament a l’aprovació dels punts anteriors, s’havia aprovat amb l’abstenció d’ERC i el vot en contra de Capgirem Vic i PSC, la modificació de crèdit per uns canvis de capítol tècnics en l’àmbit de mobilitat i de comerç, les permutes de terrenys a Genís Antel i destinar 75.000 euros del romanent per subvencionar la restauració de les obres de Sert a la Catedral de Vic per reimpulsar el turisme cultural, apostant per reimpulsar Vic com a ciutat amb caràcter, com apuntava la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura.

Sandra Quílez, regidora d’ERC, va justificar l’abstenció demanant que les modificacions de crèdit es puguin votar en punts separats.

Per la seva banda, Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va recordar el compromís de l’equip de govern per destinar el romanent per pal·liar els efectes de la pandèmia i va expressar no entendre com podia ajudar en la reactivació de Vic destinar 75.000 euros del romanent per restaurar l’obra de Sert.

En el mateix sentit, Carme Tena, regidora del PSC, es va posicionar en contra de donar una subvenció al Bisbat de Vic i va subratllar que “les modificacions de crèdit desvirtuen el pressupost municipal”.

Subvencions per l’activitat esportiva extraescolar

Les bases per lliurar ajuts per activitats esportives extraescolars pel curs vinent es va naprovar per unanimitat. Una convocatòria que té com a objectiu ser proactiu en la prevenció i dur a terme actuacions per pal·liar els efectes de la situació de vulnerabilitat de les famílies amb infants al seu càrrec .

El regidor d’Esports, Titi Roca, va detallar que els ajuts seran directes per les persones i permetran fer front a les despeses derivades d’activitats esportives per infants d’entre 3 i 16 anys que es facin fora d’horari escolar, tant en entitats esportives com en centres educatius de Vic durant el curs vinent.

Roca va detallar que caldrà seguir diversos requisits com no superar el llindar de renda familiar determinat per l’Institut d’Estadística de Catalunya per poder accedir a la tarifació social definida en quatre trams. Es podrà optar a dos imports, un de 500 euros d’ajuts per infant i activitat per a activitats extraescolars fetes en entitats esportives de Vic, i un de 200 euros per infants i activitat per aquelles que es facin en centres educatius del municipi. El pagament dels ajuts es farà de forma anticipada perquè es pugui portar a terme la pràctica esportiva.

Marc Camacho, regidor de Capgirem Vic, va demanar fer-ne una bona promoció perquè arribi al màxim de població i va sol·licitar poder tenir un informe amb els resultats d’ajuts donats. Tot i votar-hi a favor, va manifestar el desacord en què calgués un empadronament mínim d’un any i amb els nivells de renda establerts que no reflecteixen la realitat social de la ciutat.

 

Ciutat més sostenible i saludable

Amb el vot a favor de tots els grups municipals, es va aprovar el projecte executiu per una instal·lació fotovoltaica d’autoconsum a l’Escola Andersen. El regidor de Manteniment i Serveis i Medi Ambient, Albert Castells, va especificar que el projecte té un cost d’uns 27.000 euros i permetrà estalviar anualment uns 2.800 euros a banda de suposar nombrosos beneficis per la qualitat ambiental.

Josep Lluís Garcia, regidor d’ERC, va recordar que forma part d’un dels acords treballats amb l’equip de govern pels actuals pressupostos, i va mostrar la satisfacció i agraïment perquè el projecte tiri endavant.

Carla Dinarès, regidora de Capgirem Vic, va demanar que s’agilitzessin els passos per afavorir la transició energètica perquè el projecte només permetrà cobrir el 20% de la demanda i encara mancarà un 80% perquè l’edifici sigui plenament autosuficient.

Per altra banda, i amb l’abstenció de Capgirem Vic, es va aprovar definitivament el Pla Director del Verd Urbà de Vic. Albert Castells, regidor de Medi Ambient, va exposar que després de desestimar les al·legacions presentades perquè ja es recollien en el Pla, es passava a comprar amb el primer Pla d’aquest àmbit al municipi i que ha d’ajudar a millorar el manteniment i potenciar la biodiversitat del verd urbà.

En la sessió que va tornar a ser telemàtica, es va aprovar amb el vot en contra de Capgirem Vic i el PSC el procediment d’alienació, mitjançant subhasta pública, de la parcel·la patrimonial 64 del polígon industrial El Bruguer.

Roger Cumeras, de Capgirem Vic, va reiterar que s’evitin més polígons industrials fantasmes, que no es repeteixin operacions urbanístiques on es perdin diners públics de la ciutat i que es busquin responsables de la mala gestió feta. “Demanaríem un canvi en aquesta línia però sembla que no els interessa”, va concloure.

Carme Tena, del PSC, va recordar que si no hi ha un Patrimoni Municipal establert s’hauria de fer perquè s’hi està obligat i que en cas de disposar-ne les alienacions anirien per destinar-hi Habitatge de Protecció Oficial, una mesura que faria canviar molt el sentit de vot.

També en l’àmbit d’Urbanisme, Capgirem Vic va ser l’únic a votar en contra de l’aprovació provisional de la modificació MP02 en diversos ajustos normatius i correcció d’errors materials del POUM vigent, on s’hi estimen les dues al·legacions presentades.

Per Capgirem Vic, Carla Dinarès, va defensar el vot en contra dient que el motiu de la modificació era una aportació particular i que es vol que el planejament no canviï per interessos privats si no per interessos veïnals.

En un altre ordre de coses, i aprovat per unanimitat, Marc Camacho passarà a ser el portaveu suplent de Capgirem Vic i el representant del grup municipal al Consell Rector de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), substituint el regidor Roger Cumeras; els dies festius locals per l’any vinent seran el dimarts 5 de juliol, diada de Sant Miquel dels Sants, i el dilluns 31 d’octubre, vigília de Tots Sants; i s’ha aprovat la desafectació de l’immoble anomenat Escola Bressol Sentfores perquè s’hi pugui acollir una activitat fins ara no permesa i pugui ubicar-s’hi una entitat, com va avançar el regidor de Ciutadania, Josep-Ramon Soldevila.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La planta que acabarà amb els mosquits de casa teva

Notícia següent

La Paeria millora el ferm en tres camins de l’Horta

Notícies relacionades