Vic és pionera en organitzar jornades de donació de plasma a la comarca

29 persones han donat plasma i 83, sang, en els dos acaptes portats a terme a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic aquesta setmana

29 persones han donat plasma aquest dilluns en l’acapte que va tenir lloc a l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic. En la segona jornada de donació de plasma s’ha consolidat aquest programa del Banc de Sang i Teixits que busca incrementar les donacions per avançar cap a l’autosuficiència en plasma per poder atendre les necessitats dels malalts.

Vic es converteix en el primer municipi de la comarca d’Osona que coordina una jornada de donació exclusiva de plasma. Cristina Valverde, tècnica del Banc de Sang i Teixits, recorda que al 2020 no es va poder organitzar cap donació de plasma i per poder avançar cap a l’autosuficiència, cal, com a mínim, aconseguir 350 plasmafèresis al territori. Valverde considera que la trentena de donacions és un bon resultat però cal seguir amb aquest ritme per assolir els objectius fixats.

Les properes jornades de donació es faran els dilluns cada tres setmanes, el dia abans de les campanyes de donació de sang.

Les proteïnes que conté el plasma són essencials per tractar malalties, com les que generen problemes de coagulació o en el sistema de defenses. A Catalunya no tenim prou plasma per atendre tots els malalts que necessiten aquestes proteïnes i hem d’importar plasma procedent d’altres països, bàsicament els Estats Units.

La regidora de Salut Pública, Núria Vergés, ha agraït a l’Hospital Universitari de la Santa Creu la cessió de l’espai per acollir els diversos acaptes organitzats, després que s’hagués de reformular la donació de sang que fins fa un any es portava a terme en un autobús els dies de mercat a la plaça Major.

Per la seva banda, Marta Ferrer, directora de Cures de l’Hospital Universitari de la Santa Creu, ha subratllat la importància que la gent faci un esforç perquè les malalties i els accidents no tenen vacances i cal mantenir les reserves de plasma i sang.